Zonnebrandcrèmes

14
aug
2018
Geplaatst in: Algemeen

We wisten het allemaal al lang dat de zonneprotectie factor (SPF) op de flacons van de zonnebrandcrème in de praktijk niet klopt. Onder fabrieksomstandigheden leveren ze misschien de protectie die aangegeven wordt, maar in de praktijk smeren mensen veel dunner dan in het lab. Een SPF 30 zou moeten betekenen dat iemand na insmeren met dit product 30 keer langer in de zon kan zijn dan zonder insmeren. Gemiddeld echter wordt slecht 25% van de dikte die in het lab getest is, gesmeerd.

We zouden dan ook een veel hogere factor moeten smeren dan wordt aanbevolen, bijvoorbeeld factor 50 in plaats van 30. Om te testen of deze aanname ook daadwerkelijk klopt, onderzochten Williams en medewerkers of gebruik van SPF 100+ minder verbranding geeft dan 50+. Daarvoor werden in Vail (Colorado) 199 mensen 5 tot 7 uur in de zon gezet met aan de ene zijde 50+ en aan de andere zijde van het lichaam 100+. Het bleek dat 100+ significant minder verbranding van de huid liet zien dan de 50+ kant. Zoals dat te verwachten was! De uitkomsten zijn gepubliceerd in het Journal van de Amerikaanse Dermatologen Vereniging (mei 2018).

Overigens is de Amerikaanse SPF anders dan de Europese en kan 50+ gezien worden als 30+ in Europa, evenals 100+ bij ons eerder 50+ is.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: