Zonnebrand; Wat is SPF?

01
jun
2011

Deze week werd door de echtgenote van een van mijn patiënten gevraagd hoe zonnebrand crème op de juiste manier  gebruikt moet worden. Daar zijn veel vragen over, die door het personeel van drogisterijen en apotheken niet altijd correct beantwoord worden. Ik heb haar beloofd een aantal blogteksten hier aan te wijden. Hierbij nummer 1:

SPF
De SPF (sun protection factor) geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met niet-gebruik van de crème. Bij een SPF van 4 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding 40 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 15 zou gebruiken is dat 150 minuten (2½ uur).

De werking van zonnebrandcrème berust op het UV-absorberend vermogen van ingrediënten in de crème. Je kunt dus ook spreken over het percentage van het UV dat de crème absorbeert. Dat heeft natuurlijk een bepaalde verhouding tot de SPF. Hieronder wordt in een tabel weergegeven hoe deze relatie is.

SPF % UV absorbed
2 50
4 75
8 87.5
15 93.3
30 96.7
50 98

Merk op dat een crème met SPF 30 niet 2x zo veel absorbeert als een crème met SPF 15. Een zonnebrandcrème met SPF 30 is dus niet 2x zo sterk als eentje met SPF 15! En verder is een belangrijke boodschap:
totale UV-bescherming krijg je nooit.

Hoeveel moet ik smeren?
Voor een goede UV bescherming is het van groot belang om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken. Al het onderzoek naar
de SPF van een crème wordt gedaan met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Indien men minder dan deze hoeveelheid zou gebruiken, neemt de SPF logaritmisch af. Dat betekent: helft smeren geeft een kwart van de op de verpakking genoemde beschermingsfactor. Bij voorbeeld SPF 28 is dan nog maar SPF 7!

Hoeveel is dan 2 mg/cm2?
Een goede maat is 1 theelepeltje voor een heel gezicht. Het hele gezicht is 5% van het lichaamsoppervlak. Dat wil zeggen dat men voor één arm of been (ieder ongeveer 9% van het lichaamsoppervlak) 2  theelepeltjes nodig heeft, voor de romp aan de voorzijde en de achterzijde (elk ongeveer 18%) telkens 4 theelepeltjes. Bij het insmeren van het hele lichaam gaat het dus best hard met de zonnebrandcrème. Het is daarom een overweging waard om het T-shirt aan te houden en een korte broek of Bermuda aan te doen in plaats van een zwembroek of bikini…

Wordt vervolgd.

12 reacties
 1. linda permalink

  Wat gebeurt en met een spf als je soorten over elkaar heen draagt. Bijvoorbeeld zonnecreme spf 30 uv a/ uv b breng je als eerste aan. Daarna spf 15 foundation er over.

  • drvelthuis permalink

   Beste Linda,

   Dat is een interessante vraag. Er wordt wel gezegd dat je de kracht van beide factoren bij elkaar op moet tellen, maar dat is niet helemaal waar. De uiteindelijke zonnebeschermingsfactor zal in jouw geval minder dan 30+15= 45 zijn, maar wel meer dan 30 (waarschijnlijk ergens rond de 40).

   Overigens smeren veel mensen de zonnebrandcrème veel te dun en is de werkelijke beschermingsfactor veel lager dan er op het potje staat. Daarom is een combinatie van creme’s met SPF een aanbeveler!

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 2. A. de Ruijter permalink

  Kun je allergisch zijn voor SPF?

  • drvelthuis permalink

   Geachte meneer, mevrouw,
   Het is zeker mogelijk om allergie te hebben voor de producten die als zonnefilter in de crèmes of lotions zitten. Meestal ontstaat er een foto-allergische reactie. Dat wil zeggen dat de allergie optreedt als het zonnebrandproduct gecombineerd wordt met zonlichtblootstelling (hetgeen uiteraard de bedoeling is). Het product alleen geeft geen allergie en zonlicht alleen evenmin. Dat maakt allergietests van zonnebrandproducten door de dermatoloog moeilijk.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

   • Isabelle permalink

    Beste dr Velthuis,
    En hoe kun je je dan het beste beschermen tegen de zon? Ik ben inderdaad allergisch voor de factor. Ik heb nog geen product gevonden waarbij ik geen reactie kreeg in de zon. Zijn er zo door de jaren heen nieuwe producten ontwikkeld die u kunt aanbevelen? Ik ben eerlijk gezegd gestopt met uitproberen. Hoor het graag.
    Met vriendelijke groet

 3. arno permalink

  Iemand vertelde me laatst dat je met factor 10 vaker moet smeren op een dag dan factor 20 om even weinig risico te lopen te verbranden. Dat is toch onzin? Factor 10 kan, hoe vaak je ook smeert toch nooit een gelijke bescherming bieden als 20

  • drvelthuis permalink

   Beste Arno,
   Je hebt gelijk. Factor 10 kan niet dezelfde bescherming geven als factor 20.
   In de praktijk blijkt echter dat mensen alle zonnebrandcrème te dun smeren, soms wordt er slechts 1/4 van de noodzakelijke hoeveelheid gebruikt en dan vermindert de beschermingsfactor aanzienlijk. Maar indien voldoende dik gesmeerd, zal factor 20 altijd meer bescherming geven dan factor 10.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

   • arno permalink

    Dat snap ik. De discussie is alleen dat beweerd werd dat bijvoorbeeld een keer smeren met een factor 20 evenveel bescherming biedt als meerder keren op een dag smeren met een lage factor.

  • i think you can start use cream with q10 coenzyme. but anti-aging cemras it’s to early! start using it when you find wrinkles o your face, so about < 30. using cream under eyes is important in every age. but if u don't have wrinkles don't use strong anti-wrinkle cemras

Trackbacks & Pingbacks

 1. My grey notebook
 2. Wat betekent de factor van zonnebrand? | By Aranka - een lifestyle-, food- en beautyblog met een persoonlijke twist!
 3. Zonnebrandcrème voor baby en kinderen

Voeg een nieuwe reactie toe: