Zijn medische behandelingen van mannelijk type kaalheid effectief?

14
aug
2017
Geplaatst in: Algemeen

In het nummer van July 2017 van de JAAD (Journal of the American Academy of Dermatology) staat een systematisch review met meta-analyse van de therapieën voor mannelijk type kaalheid, ofwel androgenetische alopecia. Dit proces komt vooral bij mannen voor, maar ook bij sommige vrouwen. De kans op deze vorm van kaalheid is groter bij gevorderde leeftijd. Behandeling is vooral preventie van uitbreiding van de kaalheid.

In een review als dit wordt uitsluitend gebruikt gemaakt van al eerder gepubliceerde wetenschappelijke artikelen over randomized controlled trials die voldoen aan kwaliteitsstandaarden van de US Preventive Services Task Force quality assesment process. Dat laat alleen studies toe met een hoge tot zeer hoge waarheidswaarde.

Wat is er gevonden? Bij mannen is het duidelijk dat 5% en 2% minoxidil helpt. De lagere concentratie overigens minder goed in vergelijking met de hogere, naar het lijkt. Verder zijn finasteride tabletjes van 1mg per dag effectief, evenals low-level laser/light therapy (LLLT). Bij vrouwen is 2% minoxidil werkzaam. Voor al deze behandelingen geldt dat zij niet onderbroken kunnen worden, want dan gaat het haarverlies weer verder.

Voor behandelingen die niet in dit rijtje staan, geldt niet dat zij niet werkzaam zijn. Het betekent alleen dat deze niet voldoende onderzocht zijn om in de meta-analyse meegenomen te worden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: