Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

09
aug
2011
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

De ultraviolette (UV) straling van de zon bestaat uit twee componenten UVA en UVB. UVA heeft een hogere golflengte dan UVB en de UVA stralen dringen dieper door in de huid dan de UVB stralen. Omdat UVB stralen verantwoordelijk zijn voor huidverbranding, werd niet veel aandacht aan UVA straling gegeven. Er werd gedacht dat UVA geen kwaad kan. Dat is een van de redenen dat zonnebanken, die vrijwel uitsluitend UVA straling afgeven, ontwikkeld zijn.

Inmiddels is duidelijk geworden dat UVA straling voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor huidveroudering. Bovendien zijn er aanwijzingen dat UVA stralen het ontstaan van een melanoom kan stimuleren.

Houdt mijn zonnebrandcrème UVA stralen  tegen?
Een goede zonnebrandcrème absorbeert dus ook UVA stralen. Het is echter lastig om een SPF voor UVA vast te stellen. UVA geeft immers geen verbrandingsverschijnselen, zoals roodheid. Vaak plaatsen fabrikanten dan ook een UVA-SPF getal op de verpakking, dat op grond van theoretische modellen bij de gebruikte ingrediënten verwacht mag worden. Voorlopig is dat het beste dat men kan doen. Maar eigenlijk is het al voldoende als er op de verpakking staat dat er een UVA filter in de crème verwerkt is.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: