Vitamine D en eczeem

21
aug
2013

In het augustus 2013 nummer van het JAAD (Journal of the American Academy of Dermatology) beschrijft een groep onderzoekers uit Polen en de VS de resultaten van een onderzoek naar vitamine D bij volwassenen met atopisch (ook wel constitutioneel) eczeem. Het begint steeds duidelijker te worden dat vitamine D ook gunstige effecten op ons immuunsysteem heeft. Atopisch eczeem is een aandoening waarbij een gestoorde immuniteit is vastgesteld.

Zij onderzochten het vitamine D gehalte in het bloed en keken naar correlaties met lichamelijke symptomen. Die bleken er te zijn: tussen een laag vitamine D gehalte in het bloed aan de ene kant en (1) bacterie-infecties van de huid, (2) meer last van eczeem in de wintermaanden en (3) meer last van eczeem in de gebieden die relatief weinig in de zon komen.

De groep mensen met een laag vitamine D gehalte kreeg vervolgens 3 maanden 2000 IU vitamine D3 tabletjes. Wat bleek? Deze mensen kregen significant minder last van hun eczeem. Hun huid was minder droog en schilferig, de jeuk nam af en ze konden beter slapen.

Conclusie: het gebruik van vitamine D tabletjes kan een gunstig effect hebben bij personen met atopisch eczeem.

2 reacties
  1. Goed artikel! scheelt weer wat zalfjes op smeren! Daarnaast is een betere weerstand ook erg fijn

  2. diva permalink

    vraag uw arts om vloeibare vitamine d , dit werkt beter dan alle pilletjes van de drogist, is mijn ervaring.

Voeg een nieuwe reactie toe: