Verdeling huidkanker

24
nov
2011
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

Recent zijn enkele wetenschappelijke artikelen verschenen waarin de uitkomsten van onderzoek naar de links-rechts verdeling van huidkanker gemeld werd. Het idee daar achter is dat in bepaalde landen (met name de Verenigde Staten en Australië) veel mensen met het autoraam open rijden en dan eenzijdig meer UV straling op hun huid krijgen.

Daar waar het stuur zit
De hypothese is dat men in Australië (waar het stuur rechts in de auto zit) vooral rechtszijdig huidkanker krijgt en in de VS (waar het stuur links zit) vooral aan de linkerkant.
Butler en anderen (JAAD, maart 2010) rapporteerden dat bij een groep van 890 personen uit Australië de huidkankers (voornamelijk basaalcelcarcinomen) meer rechts (53%) dan links (47%) voorkomen. Helaas is dat verschil niet statistisch significant.

Paulsen en anderen (JAAD, juli 2011) doken daarop de archieven in en analyseerden de verdeling bij 85.000 (!) gevallen. Helaas hadden zij geen toegang tot basaalcelcarcinomen (die worden niet geregistreerd in de VS), en konden zij alleen melanomen en Merkelcel carcinomen onderzoeken. Vooral bij melanomen is de relatie met UV straling theoretisch niet heel sterk. Echter zij vonden voor beide vormen van huidkanker een significante voorkeur voor de linkerzijde (daar waar het stuur zit) van het lichaam en dan met name de onderarmen.

Dus ook in de auto en zeker bij rijden met het raampje open > zonnebrandcrème smeren!

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: