Verbranden door kleding heen

31
mei
2012
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

De meeste mensen weten niet dat je door kleding heen kunt verbranden door de zon. We lezen allemaal de SPF-factor van een zonnebrandcrème, maar beseffen niet dat ieder kledingstuk ook een SPF-factor heeft. Voor dunne T-shirt is die erg laag: slechts 4-8!

Kleding testen
Als u een indruk wilt krijgen hoe goed uw kleding zonlicht doorlaat, moet u door de kleding heen in de zon kijken. U ziet dan hoe fijnmazig het weefsel geweven is. Hoe sterker u de zon ziet, hoe minder bescherming het kledingstuk geeft.

Zondichte kleding
In Australië waar men veel bewuster met het gevaar van zonlicht omgaat, weet men dit heel goed. Daar wordt kleding verkocht die nauwelijks ultraviolet doorlaat. Vooral voor kinderen is dat in trek: daar wordt zelfs mee gezwommen! De het Australische kankerfonds (Cancer counsil) heeft zelfs eigen winkels waar men producten en kleding verkoopt die beschermt tegen ultraviolet straling uit de zon. Sinds kort is er ook een fabrikant in Europa actief: www.proteksol.nl.

Ik juich deze ontwikkeling van harte toe!

2 reacties
  1. XtraM permalink

    Is inderdaad heel goede ontwikkeling, al is het maar omdat het vele (potentiële) huidkankerpatiënten een kans geeft wat anders aan te trekken dat iets stevigs zwarts in de hitte.
    Je kunt ook (naar mijn mening fraaiere) kleding (met factor 50) bestelling in Amerika, bijvoorbeeld bij Mott50.com, de kosten van verzenden naar NL bedragen dan 60 dollar (ca 48 euro per bestelling; ongeveer de kosten van een fles zonnecrème factor 50, dus die heb je er dan al uit, want je smeert stukken minder), je kunt ze ook persoonlijk mailen en doorgeven wat je hebben wilt. De kleding is heel soepel en dun.

  2. Inderdaad is de ontwikkeling van UV-werende kleding een zeer goede zaak. Vooral voor kinderen (die het meest kwetsbaar zijn) bestaan tegenwoordig modieuze en doeltreffende merken. Bovendien is de aanschaf van uv-beschermende kleding een duurzame aankoop, want het scheelt een hoop in zonnebrandcréme.
    Pluspunt van de kinderkleertjes is dat ze er lekker mee in het water kunnen spelen. Het draagt luchtig, droogt snel én beschermt.

Voeg een nieuwe reactie toe: