Tretinoïne crème 0,02%/0,05% (1)

22
okt
2012
Geplaatst in: Huidverbetering

Ik krijg vaak vragen over het gebruik van vitamine A zuur crème. In dit en volgend blok zal ik 6 van deze vragen proberen te beantwoorden. Te beginnen met 1 t/m 3.

1. Algemene informatie
Tretinoïne is een retinoïde. Retinoïden zijn synthetische derivaten van vitamine A (retinol). Tretinoïne stimuleert de deling van de cellen van de bovenste huidlaag. Tretinoïne crème wordt daarom van oudsher gebruikt t.b.v. acne. Echter al meer dan 25 jaar is bekend dat tretinoine zorgt voor een smallere hoornlaag en hiermee de werkzaamheid van een huidverbeterende behandeling als bijvoorbeeld een oppervlakkige peeling of laserbehandeling bevorderd.   Tretionine is te gebruiken bij:

 • Acne (huidaandoening van de talgklieren met puistjes en mee-eters)
 • Hyperpigmentatie (te sterke pigmentatie van de huid) meestel samen met het geneesmiddel hydrochinonen/of hydrocortison
 • Ter ondersteuning van behandelingen die huidveroudering tegen gaan.

Tretinoïne crème bevat butylhydroxytolueen en sorbinezuur, die huidirritaties kunnen veroorzaken bij personen die gevoelig voor deze stoffen kunnen zijn.   

2. Wat moet u weten voordat u Tretinoïne crème gebruikt
Gebruik
Tretinoïne crème NIET:

 • Als u overgevoelig bent voor tretinoïne of een van de andere bestanddelen van de crème
 • Als u een beschadigde huid hebt
 • Op slijmvliezen, zoals de binnenkant van de neus, lippen, mond en de ogen
 • Voor en tijdens het zonnebaden (zon of solarium) 

Gebruik Tretinoïne NIET in combinatie met:

 • Benzoylperoxide. Indien beide geneesmiddelen bij de behandeling van acne toch worden voorgeschreven, kunt u het beste tretinoïne ‘s nachts en benzoylperoxide overdag aanbrengen
 • Middelen die de huid uitdrogen, een schurend effect op de huid hebben of hoge concentraties alcohol bevatten 

Zwangerschap en borstvoeding
Hoewel het onzeker is of tretinoine in voldoende hoge concentratie in het bloed wordt opgenomen bij gebruik in de vorm van een crème, wordt aangeraden om als u zwanger bent of zwanger wilt worden, dit geneesmiddel NIET te gebruiken.  Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die tretinoïne crème gebruiken moeten passende anticonceptie maatregelen treffen, zoveel tijdens de behandeling als tenminste één maand na het staken van de therapie.  Tretinoïne kan risico’s voor het ongeboren kind met zich meebrengen. Als u borstvoeding geeft wordt aangeraden dit geneesmiddel NIET te gebruiken. Raadpleeg uw arts of apotheker als u zwanger bent of borstvoeding geeft. 

Rijvaardigheid en het gebruik van machines
Er is geen invloed van dit geneesmiddel te verwachten.

Gebruik van Tretinoïne crème met andere geneesmiddelen
Vertel uw arts of apotheker als u andere geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die u zonder voorschrift kunt krijgen. 

3. Hoe wordt Tretionïne crème gebruikt?
Begin met het gebruik van de crème 1x per 3 dagen ’s avonds, gedurende 1-2 weken. Reinig uw huid met een milde huidreiniger en laat de huid drogen alvorens u de crème aanbrengt. Dun smeren en niet gebruiken rond de ogen. Als dat gedurende een week goed gaat kunt u de crème om de avond gaan gebruiken. Het vervolg zal elke avond zijn.

Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen UV straling, dagelijks SPF 15 en bij zonnig weer kunt u beter een hogere beschermingsfactor gebruiken (bijv. SPF 30). 

Wat u moet doen wanneer u bent vergeten Tretinoïne crème te gebruiken.
Als het tijdstip dat u de crème had moeten aanbrengen niet te lang voorbij is, dient u deze alsnog aan te brengen. Als het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling, dient u de vergeten behandeling over te slaan.

101 reacties
 1. Brevink permalink

  Ik heb twee weken geleden mijn eerste glycolzuurpeeling gehad. Heb toen ook een recept voor vitamine A creme gekregen.
  Heb inmiddels veel positieve dingen gelezen over het gebruik van vitamine A creme. Dit kun je alleen via recept krijgen. Mijn vraag is als het mij goed bevalt kan ik dan via de kliniek ook later een herhalingsrecept krijgen als ik het wil blijven gebruiken. Ben al een paar jaar een client van de Velthuiskliniek en ben super tevreden.

  • drvelthuis permalink

   Dag mevrouw Brevink,
   Ik kan zeker een recept Vitamine A Zuur crème voorschrijven aan cliënten van Velthuis kliniek. Wel moeten we natuurlijk een goed beeld hebben van uw medische achtergrond. Ik adviseer u even contact op te nemen met het informatiecentrum (088 – 7785201) of met uw huidtherapeut.

 2. Sara permalink

  Goedendag,

  Ik heb een vraag over het gebruik van tretinoine crème 0,05%. Ik hoop dat u mijn vraag kunt beantwoorden. Ik gebruik het al ongeveer 3 maandjes omdat ik last heb van acne rosacea. Ik heb dus last van lichte acne, roodheid en couperose, heel onsierlijk vind ik het. Ik ben trouwens 22 jaar oud(man).
  Deze crème heeft een peelend effect en het lijkt voor mij alsof de couperose hierdoor juist zichtbaarder word. Is dit slecht of kan ik pas resultaat verwachten als de dieper gelegen huid(dermis) dikker word? Als dit zo is, hoe lang kan dat dan duren?

  Verder heb ik in uw kliniek een ipl behandeling gehad tegen couperose, dit is 3 maanden geleden gebeurd, voordat ik met tretinoine begon. Kan ik tijdens mijn behandeling met tretinoine ook een ipl behandeling bij u krijgen?

  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Sarah.

  • drvelthuis permalink

   Beste Sarah,
   Tretinoine creme is niet geschikt om te gebruiken bij rosacea. Tretinoine irriteert en maakt de roodheid luist erger. Het effect van tretinoine bij acne berust op normalisatie van de talgproductie en het “open houden’ van de poriën. Het is niet te verwachten dat tretinoine op uw leeftijd de huid dikker gaat maken. Volgens mij moet u een andere middel gaan gebruiken (b.v. Rozex gel).
   Met vriendelijke groet, Dr. Velthuis

   • Goedendag,

    Afgelopen vrijdag ben ik gestart met het smeren tretinoine 0,5 % ter verbetering van mijn hormonale acne.
    Mijn huid schilfert enorm, maar voelt niet extreem branderig aan. De acne verergerde direct na de eerste keer smeren, ik zie er nu uit als een ontplofte aardbei. Niet fijn, maar ik weet dat ik even door moet zetten.
    Hoelang duurt het gemiddeld voordat de verergering weer afneemt!

    Hoor graag van u!

    Groet S

 3. Bonnie permalink

  Hallo,

  Sinds 3 à 4 weken gebruik ik Tretinoine 0,02 %.
  Ik smeer het 2 x,soms 3x per week.
  Vanaf het begin vervelt de huid op mijn kin en mijn neus, en ditzelfde gedeelte vervelt steeds weer, een dag nadat ik gesmeerd heb.
  Is het normaal dat hetzelfde gedeelte steeds hoort te vervellen? Word de huid dan niet erg dun?
  En hoe lang gaat het vervellen door?
  Ik breng het nu zelfs aan over een moisturizer,omdat hij dan naar mijn idee iets minder heftig is.
  Verder heb ik geen vreemde bijwerkingen.

  Graag wens ik uw reactie en advies

  • drvelthuis permalink

   Hallo Bonnie,
   Het vervellen van de huid duurt bijna nooit langer dan de eerste 6 weken. Dan moet de huid wel gewend zijn aan dit middel.
   De huid wordt niet dunner, maar herstelt zich helemaal weer. De hoornlaag van de opperhuid wordt wel dunner en dat is juist goed.
   Mvg. Dr. Peter Velthuis

 4. M dogan permalink

  Hallo meneer Veldhuis,

  Ik wil graag tretinoine 0,02 % gebruiken voor mijn rimpels.
  Ik ben nog niet zwanger, maar wil wel zwanger raken .
  Waarom is dit( als ik het nu gebruik )al slecht terwijl ik nog niet zwanger ben. Kan ik niet als ik weet dat ik zwanger ben er meteen mee stoppen?

  Alvast bedankt voor uw reactie,

  Met vriendelijke groet,

  M . D

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouw Dogan,

   In tabletvorm geeft tretinoine bij 50% van de baby’s aangeboren afwijkingen, als het gedurende de zwangerschap wordt ingenomen.
   Het is niet duidelijk of tretinoine-creme ook afwijkingen bij baby’s kan veroorzaken, als het in de zwangerschap gebruikt wordt. Maar iedereen neemt liever het zeker voor het onzekere. Dus ook bij zwangerschapswens (als u probeert zwanger te raken), kun je beter stoppen met de crème.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 5. Jane permalink

  Geachte heer Velthuis,

  Ik heb een vraag over deze crème. Aan de ene kant schrijft u dat de crème ‘de werkzaamheid van een huidverbeterende behandeling als bijvoorbeeld een oppervlakkige peeling of laserbehandeling bevorderd’. Aan de andere kant schrijft u dat de crème niet gebruikt mag worden in combinatie met ‘Middelen die de huid uitdrogen, een schurend effect op de huid hebben of hoge concentraties alcohol bevatten’. Mijn vraag is nu, als ik een peeling ga ondergaan, wat is het beste moment om deze crème te gaan gebruiken?

  Alvast hartelijk bedankt! Jane.

  • drvelthuis permalink

   Beste Jane,
   Dank voor je vraag. Er lijkt inderdaad een tegenstrijdigheid te zitten in deze beide adviezen.
   Echter in het geval van voorbereiding voor peeling wordt deze combinatie slecht voor een beperkte periode gedaan. Je moet namelijk 2 weken voor peeling starten met tretinoine crème. Een peeling werkt wel veel sterker als er voorbehandeling met tretinoine creme heeft plaatsgevonden. De behandelaar moet er daarom op gewezen worden dat deze voorbereiding heeft plaatsgevonden.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 6. steffanie permalink

  Hallo

  Ik heb een vraag werk tretinoine 0,05 ook tegen stramien?

 7. steffanie permalink

  Striemen bedoel ik sorry

  • drvelthuis permalink

   Hallo Steffanie,

   Tretinoine creme heeft inderdaad een gunstig effect op striemen (striae). De combinatie van deze creme met fractional laserbehandeling is nog effectiever. Echter er bestaat momenteel geen enkele behandeling die de striemen onzichtbaar maakt.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 8. Als ik voor het slapen tretinoine aanbreng mag ik dan ook mijn nachtcreme erover heen doen?

  • drvelthuis permalink

   Beste Carolien,
   Ja je kunt zeker nachtcrème over de tretinoine aanbrengen. Er moet echter wel 15-20 minuten gewacht worden na het aanbrengen van de tretinoine om het de kans te geven in de huid te trekken.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis, dermatoloog

   • christel permalink

    Ik gebruik nu ongeveer 3 maanden vit a zuur 0,02%. Ik heb het heel langzaam opgebouwd en als ik reactie kreeg een paar dagen gestopt. Nu smeer ik het om de dag omdat ik iedere dag niet aan durf. Haal ik hiermee ook voldoende resultaat of moet ik het echt iedere dag smeren? Ik smeer het ook heel dun onder mijn ogen, omdat ik daar de meeste last heb van rimpels.

    • drvelthuis permalink

     Beste Christel,

     Uit onderzoek blijkt dat meer smeren eerder effect heeft. Maar ook de frequentie zoals je nu doet, geeft op den duur resultaat. Als de irritatie, die bij bijna iedereen de eerste weken optreedt na 2 maanden nog steeds bestaat, moet je je afvragen of tretinoïne wel een goed middel voor je is en of je niet beter kunt overstappen op Differin gel.

     Met vriendelijke groet,
     Dr. Velthuis

 9. Lyly permalink

  Ik ben net begonnen met Acid A (tretinoine 0,05%)
  Mag ik mijn gezicht met skin code melk reinigen?
  Dank u wel.

  • drvelthuis permalink

   Beste Lyly,

   Ja hoor, reiniging met een milk is heel mild voor de huid en kan geen kwaad in combinatie met tretinoine crème.

   Met vriendelijke groet,
   dr. Peter Velthuis

  • Peter Velthuis permalink

   Ja hoor, reiniging met een milk is heel mild voor de huid en kan geen kwaad in combinatie met tretinoine crème.
   Met vriendelijke groet,
   dr. Velthuis

 10. Nic permalink

  Beste dr Velthuis,

  U schrijft dat tretinoine niet gebruikt mag worden icm een product dat de huid uitdroogt. Maar mijn huisarts heeft mij tretinoine lotion gegeven samen met minocycline. De minocycline droogt mijn huid juist uit. Kan deze combinatie dan wel?

  • drvelthuis permalink

   Beste Nic,

   Het is zeker zo dat de alcohol in tretinoine lotion uitdrogend werkt, maar of minocycline tabletten dat ook doen, betwijfel ik. Het is in ieder geval zo dat bij uitdroging van de huid talgproductie stimuleert en daarmee een actieve acne kan verergeren. Daarom zijn dermatologen niet zo blij met de tretinoine lotion en gebruikt men liever tretinoine crème. De combinatie van tretinoine en minocycline is heel gebruikelijk en zinvol.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. Peter Velthuis

 11. bert permalink

  Goedenavond ik heb tretinoine 0,02% van mijn arts voorgeschreven gekregen. Maar sinds ik het gebruik krijg ik het gevoel dat mijn huid branderig aanvoelt, na de 0.02% moet ik verder met 0.05%. is de branderige huid normaal of moet ik ermee stoppen verder heb ik geen bijwerkingen. Trouwens ben een man van 47.

  Met vriendelijke groet,

  Bert

  • drvelthuis permalink

   Beste Bert,
   In het begin kan tretinoine crème branden. Dat moet na 6-8 weken wel over zijn. Anders is het een bijwerking die waarschijnlijk niet meer verdwijnt. U kunt eventueel overstappen op Differin gel. Dat heeft een soortgelijke werking en de fabrikant claimt minder bijwerkingen.

   Mvg. Dr. Velthuis

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Bert,
   In het begin kan tretinoine crème branden. Dat moet na 6-8 weken wel over zijn. Anders is het een bijwerkingen die waarschijnlijk niet meer verdwijnt. U kunt eventueel overstappen op Differin gel. Dat heeft een soortgelijke werking en de fabrikant claimt minder bijwerkingen.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. Velthuis

 12. Maryam permalink

  Ik gebruik sinds paar weken tretinoine creme. Ik merk dat mn huid branderig voelt als ik reinig met mn reinigingsmelk en tonic. De tonic bevat alcohol. Kan het hieraan liggen ? Zo ja wat zouden producten kunnen zijn waar ik mnhuid mee kan reinigen om dit te voorkomen ?

  • drvelthuis permalink

   Geachte Maryam,
   Het is een gegeven dat tretinoine crème in het begin (de eerste 6-8 weken) op zichzelf al kan prikken en branden. Met gebruik van een alcohol-bevattende substantie wordt dat erger. Ik zou die tonic dus onmiddellijk staken (en voorlopig niet gebruiken). Een reinigingsmelk is juist weer zeer aan te bevelen. Volgens mij moet u het daar voorlopig bij laten.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

  • Peter Velthuis permalink

   Geachte Maryam,

   Het is een gegeven dat tretinoine creme in het begin (de eerste 6-8 weken) op zichzelf al kan prikken en branden. Met gebruik van een alcohol-bevattende substantie wordt dat erger. Ik zou die tonic dus onmiddellijk staken (en voorlopig niet gebruiken). Een reinigingsmelk is juist weer zeer aan te bevelen. Volgens mij moet u het daar voorlopig bij laten.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 13. Geachte meneer, mevrouw,

  Hoe lang mag je de tretinoine creme maximaal gebruiken?

  Vriendelijke groeten,
  Anke

  • drvelthuis permalink

   Beste Anke,
   In principe wordt tretinoine crème om huidveroudering tegen te gaan, levenslang gebruikt en dan het eerste jaar om het op te bouwen dagelijks (’s avonds), na het eerste jaar (om bij te houden) 2-3x per week (ook steeds ’s avonds). Aangeraden wordt tijdens de zwangerschap te stoppen.
   Hartelijke groet, dr. P. Velthuis

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Anke,

   Er is geen limiet aan de duur van het gebruik van tretinoine crème. Gewoonlijk wordt deze crème eens per dag gebruikt Na 1 jaar is het effect maximaal en dan is het advies 2-3x per week te smeren bij wijze van onderhoud en dat levenslang vol te houden.
   Met vriendeljke groeten,
   dr. Peter Velthuis

 14. Astrid permalink

  Ik heb na dat ik mijn huid heb laten needle last van pigmentvorming bij mijn mondhoeken. Ik heb echt opgelet dat ik na de behandeling niet in de zo’n heb gezeten.
  Mijn vraag hoe kan ik de tretinoine het best gebruiken.
  En is het dan een extra groot risico ivm met de zomer zon .
  Ik smeer s morgens wel factor 30 op mijn gezicht.

  • drvelthuis permalink

   Beste Astrid,

   Tretinoine creme moet ’s avonds gebruikt worden, aangezien het onder invloed van UV-straling (zonlicht) onwerkzaam gemaakt wordt. Door het gebruik van tretinoine wordt de totale dikte van de opperhuid dunner (dat is eigenlijk jeugdiger en gezonder). Het betekent dat u minder zonlicht verdraagt dan voordat u tretinoine bent gaan gebruiken. U moet dus voorzichtiger met de zon zijn, want de huid verbrandt eerder.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Astrid,
   Tretinoine crème moet ’s avonds gebruikt worden, aangezien het onder invloed van UV-straling (zonlicht) onwerkzaam gemaakt wordt.
   Door het gebruik van tretinoine wordt de totale dikte van de opperhuid dunner (dat is eigenlijk jeugdiger en gezonder). Het betekent dat u minder zonlicht verdraagt dan voordat u tretinoine bent gaan gebruiken. U moet dus voorzichtiger met de zon zijn, want de huid verbrandt eerder.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 15. Louise permalink

  ik heb Vitamine A 313 gekocht , heeft dat dezelfde werking als een tretinoine crème?

  • drvelthuis permalink

   Geachte Louise,
   Vitamine A (retinol) heeft ongeveer dezelfde werking als tretinoine. Het is echter veel minder sterk en werkt dus zwakker.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 16. Sahin permalink

  Hallo,

  Ik gebruik nu al bijna 2 weken Tretinoine 0,2 Crème maar ik krijg uitslag en rode vlekken en brand gevoel en m’n huis droog daar door, daarom gebruik ik daar over een crème is dat goed? Wat kan ik er aan doen?

  Mvg,

  • drvelthuis permalink

   Geachte Sahin,

   De irritatie die u beschrijft, komt vaker voor. Het is van belang de tretinoine creme dan minder frequent te gaan gebruiken, bijvoorbeeld om de dag in plaats van iedere dag. Eigenlijk moet u wachten totdat de rode vlekken en branderigheid geheel verdwenen zijn. Daarna kunt u pas weer met de tretinoine doorgaan.

   Vriendelijke groet, dr. Velthuis

 17. ik heb een vraag ik gebruik al een week tretinoine ,maar ik heb een donkere huid zou het vershil zijn dan een banke huid,zal dat het zelfde werken ,of ligt aan het huid

  • drvelthuis permalink

   Geachte heer, mevrouw,
   Voor zover wij weten is er geen verschil in werking op de donkere huid vergeleken met de blanke huid.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 18. Ik gebruik sinds 8 weken tretinoine crème 0,02 % elke avond ,verdraag de crème goed geen irritatie of droogheid Of schilfertjes hoe lang moet ik deze sterkte gebruiken voordat ik een hogere dosis van bijvoorbeeld 0,02 5 of hoger kan gaan gebruiken ? Bouw je de crème steeds op naar een hogere sterkte ? En zo ja na hoeveel weken of maanden ? Ik gebruik de crème voor huidverbetering en tegen rimpels
  met vriendelijke groeten Ingrid

 19. Tilly Mersmann permalink

  Ik loop onder behandeling van de Velthuiskliniek en ben zeer tevreden.
  Mijn huid, vooral armen en gezicht zitten vol pigment vlekken,
  en andere onduidelijke plekjes.
  daar ben ik voor behandeld met bestralingen en Efudix-creme.
  Ik heb AANLEG voor huidkanker.

  Nu ben ik begonnen met Tretinoine crem 0.05%.
  Deze creme (3 gesloten tubes) heb ik al een tijd liggen. Zijn 2 jaar oud.

  A) kan ik die nog gebruiken ? of moet ik nieuwe bestellen ?
  B) Moet ik mijn hele gezicht en armen insmeren, of alleen de vlekken.
  C) Haalt het ook mijn pigmentvlekken weg in mijn gezicht.

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouw Mersmann,
   Creme’s zijn meestal 3 jaar gegarandeerd goed, indien niet geopend en bij goede temperatuur bewaard. U ziet het snel genoeg als het niet meer goed is, dan loopt er vloeistof uit de tube.
   Het beste kunt u het hele gezicht insmeren. Vitamine A creme geeft ook enige bescherming (preventie) tegen huidkanker en het vermindert ook de pigmentaties in het gezicht.
   Hartelijke Groet, dr. Velthuis

 20. Tilly Mersmann permalink

  Bedankt voor uw antwoord.

 21. Nina permalink

  Hallo,

  Ik heb heel veel
  Sproeten en Mijn huid heeft een geel ondertoon! I
  Ik gebruik sinds 2 weken hydrochinon en tretinoinen creme!
  Mijn huidskleur is eagler pigmentatie is lighter geworden ! Alleen merk dat mijn huid heel erg droog word! Kan ik hier iets tegen aan doen!?
  Ik wil ook een fruizuur peeling en microdermabrasie behandeling gaan doen ivm mijn grove porieen word mijn huid hier door niet droger?. Ik hou van een mooie egale bright skin tone.
  Danku

  • drvelthuis permalink

   Hallo Nina,
   Ik denk dat u goed bezig bent. Tretinoine creme geeft in het begin altijd wat droogheid van de huid. Daar kunt u een neutrale creme tegen smeren zoals Eucerine of Vaseline intensive care.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 22. Rosalie permalink

  Hallo,

  Ik wil binnenkort een afspraak maken bij de Velthuiskliniek om mijn huid te laten laseren ivm roodheid. Ik heb wat last van couperose en rode bultjes waarschijnlijk veroorzaakt door hormonen. Ik vlam ook wel snel maar heb hier geen problemen mee, dat komt omdat ik een wat dunnere huid heb. Nu gebruik ik twee keer in de week vitamine A-zuur 0.02 procent. Ik heb hier geen last van maar vraag mij af of dit geen kwaad kan omdat ik een couperosehuid heb?

  Ik gebruik het om mijn huidstructuur wat te verbeteren. Dit werd vorig jaar aangeraden door een dermatoloog. Het enige wat ik merk is wat droogheid. Ik ga nu dan ook smeren met een rijke creme na het aanbrengen van de vitamine A-zuur. Overdag gebruik ik de producten van Jetske Ultee.

  Vriendelijke groet, Rosalie

 23. J Kockelkorn permalink

  Hallo,

  Hoelang mag de Vit A zuur 0.05% maximaal gesmeerd worden. Van bijwerkingen etc. heb ik gelukkig geen last 🙂

 24. san permalink

  Ik ben ongeveer rond februari met tretinoine 0,05% begonnen. Ik heb het toen voor een paar maand gebruikt, in de zomer heb ik het helemaal niet gebruikt (april t/m september) ik was toen in het buitenland en de zon scheen daar erg dis was het beter dat ok het niet gebruikte, nu begin ik er weer aan en het is vandaag dag 2 en de huid rondom mijn lippen is super droog en jeukt erg, is dit normaal?

  • Peter Velthuis permalink

   Geachte mevrouw, meneer,
   Tretinoine crème kan bij beginnend gebruik irriteren. Ook na onderbreken van het gebruik moet de huid weer wennen aan de tretinoine en kan het door u beschreven effect optreden. Hoop dat dit inmiddels weer verbeterd is?
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 25. dirk permalink

  Beste mr Velthuis,

  Ik ben 27 en heb sinds kort last van huidonregelmatigheden op mijn wangen. Het lijken wel acne littekens terwijl ik daar nooit acne heb gehad. Zou vitamine A creme hiervoor helpen? Zo ja, kan je daarmee beginnen nadat je bruin bent geworden van de zon? ik heb ook een klein beetje last van roodheid/couperose op die plekken. Bedankt voor uw advies.

 26. ida cazemier permalink

  Beste meneer Velthuis,

  Ik heb van de dermatoloog Efudix voorgeschreven gekregen tegen actinische keratose. Ik moet ook vlak onder de ooglidrand smeren maar ben daar huiverig voor. Een keer per week smeren. Als er geen heftige reaktie is mag het 2 keer. Ik heb onder beide ogen, langs de neusrug en op de bovenlip ruwe huid.
  Graag uw advies of smeren tot net onder de ooglidrand verantwoord lijkt

 27. Maryam permalink

  Ik heb donkere vlekken op mn kin gekregen na gebruik van vit a zuur. Is dit normaal. Ben nu al twee weken gestopt met vit a zuur en de bruine vlek is er nog steeds ? Is dit dode huidcel ophoping of wat amders ?

 28. Didi permalink

  Mijn dochter van 17 heeft sinds een half jaar last vasn puistjes rond neus en voorhoofd. De puistjes worden steeds meer en veroorzaken littekens. Terwijl ze niet uitgeknepen worden. De arts heeft tretinoine 0.02 gegeven. Is het verstandig hieraan te beginnnen. Of moet de dermatoloog eerst naar kijken.
  En mag je eigenlijk witte puisten zelf met oorwatjes uitknijpen ?

  • drvelthuis permalink

   Geachte heer, mevrouw,

   Tretinoine 0.02% is inderdaad een goede keus bij acne op die leeftijd. Als er echter echte littekens ontstaan (dus niet alleen maar rode, bruine of paarse plekken achterblijven, maar echt putjes achterbliven), is het misschien versandig om met een agressievere therapie te starten. Als u mij detail foto’s stuurt kan ik daar naar kijken. Uitdrukken van puistjes is oer het algemeen onverstandig. Het werkt de vorming van littekens in de hand.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 29. Tanuya permalink

  Dag,

  Ik heb via dokteronline.nl de airol creme gekocht met 0,05% dat komt van dermatologie Pierre Fabre. De handleiding in het doosje van tube is in het Duits. Ik ben er toch huiverig voor, dus probeer eerst 1 keer in de week op te bouwen voor 1 maand weinig in te smeren kleiner dan n erwt op mijn hele gezicht. Omdat ik pigmentvlekken heb op mijn wangen en mijn kaken ivm acne vroeger wil ik nieuwe vlekken voorkomen. Dat was dus wel gebeurd met hydrochinon op mijn lichaam waardoor ik bruine blijvende vlekken kreeg. Nooit ingesmeerd op mijn gezicht. Wil het nu wel proberen met deze tretinoine, maar in hoeverre is deze van de bovengenoemde fabrikant betrouwbaar? Er zit ook sorbitol-losung 70% en butylhydroxyanisol in.

  • drvelthuis permalink

   Geachte heer, mevrouw,

   U kunt de Airol creme gerust over het hele gezicht gebruiken. Het enig risico dat u loopt is dat het middel in het begin irriteert. Als u de richtlijnen volgt die op mijn website staan, kunt u die eerste peridoe van 4-6 weken goed doorkomen.

   Tretinoine is een medicijn dat processen in de huid normaliseert, ook de pigmentatie. Het kan eigenlijk niet mis gaan.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 30. Tanuya permalink

  En u had geadviseerd over het hele gezicht te smeren aan 1 vd dames en de youtube filmpjes lieten dat ook gerust zien, alleen zegt de gebruiksaanwijzing van deze creme op dokteronline om alleen de aangedane plekken te smeren en contact met de gezonde huid te vermijden. Ik weet nu niet zo goed wat ik moet doen. Heel gezicht of beter van niet?

 31. Madeleine35 permalink

  Beste Dr. Velthuis,

  Dank u wel voor de genomen tijd en uitleg van de tretinoïne creme en het beantwoorden van de vragen.

  Ik ben dankzij u site veel wijzer geworden en heb echt wat aan deze informatie.

 32. Vleugels Greet permalink

  mag ik tretionine gebruiken in de zomer,

 33. mag ik tretionine creme in de zomer gebruiken?

  • is een vit c creme even doeltreffend tegen pigmentvlekken als tretionine of mag ik ze samen gebruiken, danku

  • drvelthuis permalink

   Beste Greet Vleugels,

   U kunt tretinoine crème prima in de zomer doorgebruiken. Het is niet zo handig om in de zomer te starten met tretinoine crème, omdat de huid er in het begin vaak aan moet wennen. Maar als u al meer dan 6-8 weken bezig bent, hoeft u zeker niet te stoppen in de zomermaanden.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 34. ikke permalink

  Hallo ik heb de lotion gekregen van arts
  Maar nu blijkt hij door apotheker steeds niet bestelt kan worden ..ivm niet eisen komt ..en helaas word het ook niet meer vergoed.. nu leesik ook dat bepanthen erna op te smeren werking beter is ivm laagje wat er op komt dan..klopt dit allemaal

 35. Vicky permalink

  Goedenavond,

  Ik ben zo ontzettend blij met tretinoine 0,02%. Ik gebruik het nu 10 dagen en heb nergens last van. Bovendien gebruik ik het sinds dag 3 al iedere avond op m’n gezicht, hals, borst en handen. Mijn huid is nu al zuiverder en heeft een gezonde gloed. In combinatie met Botox, zijn een aantal rimpels al niet meer zichtbaar. Ik ben hier echt ongelooflijk tevreden over!

  Wanneer mag ik overstappen op Tretinoine 0,05%? Mijn huidige tube is nog voor ongeveer de helft vol. Ik maak me echter wel zorgen over de zomer. Ik geniet absoluut van zon, zee en strand. Mijn huid is in de winter licht gekleurd, maar in de zomer wordt ik al snel erg bruin. Kan ik dan beter met de crème stoppen? Of kan ik het blijven gebruiken, zolang ik de behandelde zones in blijf smeren?

  Alvast bedankt.

  Mvg
  Vicky

 36. Asha permalink

  Beste dokter Velthuis,
  Van de huisarts heb ik tretinoine 0,05% creme en lotion als nazending gekregen voor pigmentatie en egale huid voor een donker huid.
  Ik gebruik alleen ’s avonds en merk dat mijn huid behalve droogheid ook enkele tinten donkerder wordt.
  ik was ermee gestopt, maar wil opnieuw proberen te gebruiken om mijn huidprobleem alsnog te laten herstellen.
  Mijn vraag is waarom de huid juist donkerder wordt. En kan deze creme ook goed zijn voor een egale huid?
  mvg Asha

 37. Moon permalink

  Beste dokter Veldhuis,

  Mijn vraag is mag je deze creme ook gebruiken op spiders?

  Mvg Moon

 38. deb permalink

  Beste Dokter,

  Ik gebruik ‘s-avonds vitamine a zuur creme voor acne. Welke creme kan ik dan het beste in de ochtend smeren?

 39. Eline permalink

  Beste dokter velthuis,

  Ik ben net begonnen met de tretinoine 0,05% creme maar gebruikte en ben van plan dit om de dag te doen. Ik gebruikte hiervoor ook al dagelijks AHA cream 10%
  Zou ik deze middelen kunnen combineren door ze bijvoorbeeld om de dag te gebruiken?

  Mvg,

  Eline

 40. Linda permalink

  Beste Dokter Velthuis,

  Ik heb al jaren rosacea (wangen/neus) en een redelijk droge huid, maar niet echt veel puistjes. Nu heb ik afgelopen maanden op mijn voorhoofd en jukbeenderen/wangen ook pigmentvlekken. Het lijkt wel op een “zwangerschapsmasker” terwijl ik niet zwanger ben. Ook gebruik ik een goede zonnebrandcreme en probeer zo min mogelijk met mijn gezicht in de zon te komen. Zou Tretinoine geschikt voor mij zijn?
  Met vriendelijke groet,
  Linda

 41. Debby permalink

  Beste dokter,

  Ik ben 39 jaar en gebruik vitamine a zuur crème 0,5% voor acne. Ik gebruik de crème nu ruim een maand maar de acne wordt steeds maar meer. Verder heb ik geen last bijwerkingen. Moet ik nog doorzetten of kan ik maar beter stoppen?

 42. Sandra permalink

  Beste mijnheer Velthuis,

  Sinds 1 maand gebruik ik vit a zuurcreme 0,05% voor mijn pigmentvlekken. Ik merk dat de pigmentvlekken donkerder zijn geworden. Is dat normal?

  Mvg,
  Sandra

 43. Femke permalink

  Beste,

  Ik gebruik nu ongeveer 12 weken Tretinoine, eerst in combinatie met Inderm voor mijn acne. Na zes weken gebruik met weinig tot geen resultaat ben ik naar de huisarts teruggegaan. Nu kreeg ik Doxycycl. Dit mocht ik gebruiken in combinatie met de Tretione. Maar nu weer naar zes weken kan ik concluderen dat ook dit geen effect heeft. Ik heb vooral last van hele kleine rode vlekjes op mijn wangen, niet echt puisten. Deze vlekjes worden soms zelfs meer, al was dit voorheen ook al. Er is dus gewoon helemaal geen verbetering. Kan het wel zijn dat ik Acne heb? Want is het niet zo dat als ik Acne heb dat ik allang resultaat moet zien?
  Als die rode vlekjes geen Acne blijkt te zijn, kan het dan zijn dat ik mijn huid juist kwaad doe met deze behandeling?

  Met vriendelijke groet,

  Femke Janssen.

 44. Noer demier permalink

  Beste dokter,
  İk heb via doktoronline Airol creme gekocht ik heb nog niet open gedaan en bewaar ik in het koelkast op 3c maar op bijsluiter onder 30C niet koelen!( daar had ik niet opgelet) en nu? ?

 45. A. Staring permalink

  Beste dokter,

  Ik zou graag willen weten wat het verschil is tussen tretinoïne (Airol) en isotretinoïne (Isotrex). Uit de teksten op internet lijkt iso een sterker middel maar de info via internet is zo tegenstrijdig.

  Alvast bedankt voor de info.

  Groeten A, Staring

 46. monique boutsen permalink

  beste dokter,
  ik ga starten met tretinoine 0.025 % voor anti-aging. er wordt gezegd een hoge spf crème te gebruiken tegen zonnelicht. moet dit ook in de winterperiode?
  ik lig in de zomer graag in de zon en geniet ervan. mag de crème ook gebruikt worden als ik overdag in de zon ga liggen?
  graag uw advies.
  alvast bedankt
  Monique

 47. Hilde permalink

  Beste docter,

  Ik zou graag beginnen met tetrinoinecreme 0.05 % maar s’morgens smeer ik mijn gezicht reeds in met een glycolzuurgel 10%. Mag dit gecombineerd worden?

  Met vriendelijke groeten,
  Hilde

  • Sonn permalink

   Hallo,

   Ik smeer nu de 0.05%, tegen rimpels.
   Ik het de bedoeling dat ik deze crème nu iedere dag blijf smeren, is het goed om soms te stoppen of werkt het beter om vanaf nu altijd te smeren.
   Ik smeer het ook rond de ogen. Is dit wel effectief, ook omdat de huis hier al dun is, verdwijnen deze lijntjes ook?

   Gr,
   Sonn

 48. Anita permalink

  Hallo,

  Als je fillers hebt in je ” Neuslippenplooi ” en Botox in kraaienpootjes .
  Haalt Vitamine a zuur dan de werking weg?

  Of komt vitamine a zuur niet zo diep?

  De filler dat is radiesse

 49. Henk permalink

  Ik zie die cremes ook op Marktplaats staan..

 50. Hayat permalink

  beste dokter,

  Ik gebruik nu al een maand vitamine e zuur. Ik gebruik het bij voorkeur in de avond. Ik ga binnenkort op vakantie en mijn vraag is of ik dan gewoon mag zonnen?

  Met vriendelijke groet,
  Hayat

 51. Hayat permalink

  Correctie a zuur

 52. Saba iylia permalink

  Beste dokter,
  Sinds een jaar gebruik ik voor mijn acne een product wat ook vitamine a bevat. Het is van het merk md formulation. Ik ben nu 25 weken zwanger en heb het tot nu toe gebruikt zonder te beseffen dat t kwaad kon. Ik ben op dit moment heel erg bezorgd over mijn ongeboren kind. Heeft u ervaring hiermee?

  Alvast bedankt voor uw reactie
  Mvg
  Saba

  • Peter Velthuis permalink

   Geachte mevrouw,

   Geachte mevrouw,

   Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijke bijwerking van vitamine A zuur crème op de ongeboren vrucht. Er is daarbij nooit gevonden dat er zoveel vitamine A door de huid heen komt dat het de baby kwaad kan doen. Ik zou mij dus geen zorgen maken.
   Niettemin is het advies om vitamine A zuur crème tijdens de zwangerschap niet meer te gebruiken, omdat van het gebruik van vitamine A zuur pillen bekend is dat het aangeboren afwijkingen kan geven. Dus ook voor u geldt: stop met de crème.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 53. Querida essed permalink

  Beste,
  Ik gebruik een BHA gel van 2% van Paula’s Choice eens in de 2 dagen.
  Kan ik de Acid Vit 0,05% creme gebruiken op de andere dag?

  Ik gebruik daarbij in de ochtend een serum van Kiehls om pigment vlekken tegen te gaan (dark spot serum)

  Mvg,
  Querida

  • Peter Velthuis permalink

   Dit lijkt mij een heel goed regime.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 54. anita permalink

  Vergeten te vragen, ik heb zojuist een microdermabrasie laten doen, redelijk oppervlakkig maar vergeten te vragen na hoe lang ik weer vitamine A mag smeren.

  Mvg, Anita

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Anita,

   Ik zou daar enkele dagen mee wachten. Afhankelijk van de diepte: 2-5 dagen.

   Hartelijke groet,
   dr. Peter Velthuis

 55. Laura permalink

  Kan ik nadat ik de tretinoine creme 0,2% heb aangebracht, make up opdoen?

 56. Tiha permalink

  Beste dokter,

  Ik ben minder dan een weekje begonnen met het gebruiken van A tretetoine.. ik merk dat ik meer puisten heb gekregen.. is die normaal?

  Mvg tiha

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Tiha,

   Het is absoluut normaal dat er eerst meer puisten komen bij start van tretinoine medicatie. Meestal neemt dat na 3-4 weken af en heb je pas na 6 weken echte verbetering van de acne.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 57. Veerle permalink

  Beste dokter,

  Ik gebruik de tretinoine creme 0,02% nu 2 weken dagelijks om pigment vlekjes van littekens van puistjes te verminderen en ik vervel nog niet echt, maar de onzuivere huid lijkt wel opnieuw zichtbaar. Hoe zit dit? En moet ik er dan wel mee doorgaan?

  Mvg, Veerle

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Veerle,
   Ik begrijp het niet helemaal. Wat bedoel je met onzuivere huid? En een andere vraag: welke arts heeft je dit voorgeschreven? Denkt deze arts dat de pigmentvlekjes van eerdere ontstekingen hiermee verdwijnen?
   Graag je antwoord, dan kan ik je beter helpen met deze vraag.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 58. Lotte permalink

  Dag Dokter,

  Ik heb een vraag.
  Mijn 26 jarige huid is eigenlijk best heel goed, maar toch blijven sinds een tijdje mijn neusplooirimpels duidelijk staan en daar wil ik echt vanaf!
  Is het ook mogelijk om daar Vitamine A zuur plaatselijk op te smeren?
  En dan daarna bijvoorbeeld weer te verzachten met kokosolie? Dat is namelijk ongeveer het enige dat ik smeer, omdat dat zo goed schijnt te zijn!
  Ik hoor graag van u,
  Liefs Lotte

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Lotte,
   Dat is zeker iets om te proberen. De neuslippen plooi is echter meestal een plooi die meer nodig heeft dan dat, b.v. alpha-hydroxyzuur (AHA) serum of peeling.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 59. Finola permalink

  Dag dokter,

  Mijn huisarts zei dat ik het elke avond op moest smeren maar op verschillende blogs en sites zie ik dat mensen het maar 1 keer in de 3 dagen op smeren. Kan het kwaad om elke dag op te smeren? Ik ben nu 7 dagen bezig met elke avond en heb wel een heel erg pijnlijke, rode, schilferige huid

  Liefs Finola

 60. Thomas permalink

  Beste Dokter,

  Ik heb last van Fordyce spots op mijn geslachtsdeel (man) en volgens mijn huisarts kan Tretinoine helpen om deze voorgoed te verwijderen. Volgens haar zal 2 maanden genoeg zijn. Ik gebruik de Tretinoine creme 0,02 % Ceb al 3 weken op mijn geslachtsdeel en scrotum. Na 3 weken zie ik nog geen vermindering van de Fordyce spots, maar wel een verandering in de huidskleur wat positief is voor mij (iets lichter). Ik smeer de creme 1x per dag en ik heb geen nare bijwerkingen tot nu toe. De huidskleur is roder/roze en af en toe jeukt/verschilfert de huid, geen pijn.

  Heeft u ooit gehoord dat iemand tretinoine voor deze huidaandoening heeft gebruikt en heeft het gewerkt?

  Groeten,
  Thomas

 61. Fatma permalink

  Beste dokter,

  Ik gebruik nu ongeveer 4 weken elke avond de brightenex retinol 1% van Zo Medical. Welke percentage moet ik gebruiken als ik wil overstappen naar Tretinoine/vitamine a zuur? Is tretinoine trouwens beter dan de brightenex die ik gebruik?

  Mvg Akgun

 62. d. van Roij permalink

  Beste dokter,
  Mijn dochter heeft een half jaar geleden de tretinoin creme 0.05% voorgeschreven gekregen met uitmuntend resultaat voor haar acne. Nu geeft de dokter aan dat ze de creme nog maar maximaal 3 maanden mag gebruiken. Tevens heeft ze een lever functie test moeten doen om te bezien of ze de creme nog mag gebruiken. Mijn vraag aan u is: is er inderdaad een maximum aan tijd dat je deze creme mag gebruiken? ( in haar geval 8 maanden, haar leeftijd is 16 jaar). Het advies van de arts is om isotretinoin tabletten te gaan nemen, maar wij willen liever niet deze medicatie gaan gebruiken. Kunt u ons svp uitleggen hoe dit systeem werkt?
  Mvg Vroij

 63. Chloe permalink

  Beste heer Velthuis,

  Ik ben 28 en gebruik tretinione 0,01% creme al enige tijd.
  Kan het geen kwaad als ik dit heel mijn leven lang gebruik?
  Als ik op zonvakantie ga, stop ik altijd met de creme. Kan het kwaad als ik ermee doorga en wanneer ik ga zonnen met een factor?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

Voeg een nieuwe reactie toe: