Slaaprimpels

11
okt
2016
Geplaatst in: Algemeen

Bekeken vanuit de oorzaak kennen we 3 soorten rimpels:

Bewegingsrimpels: de bekendste hiervan zijn de fronsrimpel en de kraaienpootjes. Deze worden door de beweging van spieren veroorzaakt. De fronsrimpel past bij boosheid of concentratie. De kraaienpootjes bij lachen of dichtknijpen van de ogen bij te veel zonlicht.

Rimpels door te weinig steun van het collageen: deze zijn vooral te zien op de wangen bij het ouder worden. Door intrinsieke veroudering en zonlicht is de dikte van het collageen direct onder de opperhuid te gering en gaat het huidoppervlak eerst fijne en later grove rimpeling tonen.

Slaaprimpels: deze zouden in de huid gedrukt worden door langdurig in dezelfde houding in bed te liggen. In cosmetische consulten wordt er vaak over gesproken, maar het is nooit systematisch onderzocht.

In het septembernummer (2016) van het Aesthetic Surgery Journal geven Goesel Anson en medewerkers een beschrijving van de verschillende slaaprimpels. Zij melden dat bij het klimmen der jaren het aantal positiewisselingen gedurende het slapen afneemt van gemiddeld 27 naar 16 per nacht. Daarbij opgeteld dat de huid bij het ouder worden elasticiteit verliest en stijver wordt, zal de huid op een paar plaatsen steeds dieper plooien. Op een gegeven moment zijn die plooien permanent.

Slaaprimpels lopen altijd min of meer verticaal in het gezicht. Dat is logisch, want een slaaprimpel staat loodrecht op de richting waarin de huid samengedrukt wordt. Het meest opvallend zijn de slaaprimpels die door de wenkbrauwen heen lopen en die aan de buitenkant van het oog. Deze rimpel loopt vanuit de ooghoek naar beneden en meestal ietsje naar binnen. Eigenlijk is het heel gemakkelijk te zien welke rimpels in een gezicht door het slapen komen. Je hoeft alleen maar met een vlakke hand vanaf de zijkant op het gezicht te duwen.

Opvallend is dat slaaprimpels aan de ene zijde van het gezicht erger zijn dan aan de andere kant. De meeste mensen zijn gewend meer op de ene dan op de andere kant te slapen. Sommige rimpels kennen meer dan één oorzaak, bijvoorbeeld die naast de mond. Deze worden door bewegen en door slapen opgewekt.

De auteurs sluiten af met de opmerking dat we allemaal het beste op onze rug kunnen gaan slapen. Bijna niemand lukt dat en het geeft ook meer kans op slaapapneu en snurken. Er bestaat inmiddels ook een speciaal kussen om slaaprimpels te voorkomen: het JuveRest kussen. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=5ErhL9Lq520

 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: