Screening voor melanomen

11
mrt
2013
Geplaatst in: Huidkanker

Op het congres van de American Academy of Dermatology in maart 2013 te Miami werd veel gesproken over melanomen en preventie ten aanzien van het ontstaan van melanomen.

De ontwikkeling van betere zonnebrandcrèmes en de bewustwording van het gevaar van uv straling heeft bijgedragen. Maar de opkomst van zonnebanken heeft deze stappen in de goede richting weer ongedaan gemaakt, zegt dermatoloog Weinstock.

Hij ziet veel voordeel in een screeningsprogramma: “Je hoeft alleen maar te kijken, het is niet ingewikkeld en geeft de patiënt totaal geen ongemak.”. Hij en dr. Halpern van Sloan-Kettering Cancer Center New York wijzen op het succes van het screeningprogramma in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Daar is in 10 jaar tijd het aantal doden ten gevolge van melanoom 48% lager geworden dan de omliggende deelstaten, simpelweg door iedereen boven 35 jaar eens per 2 jaar gratis huidscreening aan te bieden. Deze preventie is echter niet sluitend, omdat is vastgesteld dat een klein aantal melanomen zeer snel groeit.

2 reacties
 1. hjs permalink

  Preventief screenen, altijd doen. Zelf onverwachtmet melanoom geconfronteerd. De wereld zakt onder voetenweg. Gelukkig adequaat ingegrepen door Lumc.
  Screenen vergroot de bekendheid van de risico`s vanzonnen en zonnebanken. Nog steeds maak ik mee dat mensen hier makkelijk aan voorbij gaan en de risico`s bagatelliseren.

 2. Linda permalink

  Vraag me af of ik geen melanoom heb gekregen (mede, naast de fysieke risico factoren) door altijd de hoogste factor zonnecreme te gebruiken van de ‘oude stijl’, zonder UVA filter…die waren er gewoon niet.
  Uiteraard zijn er nog steeds heel veel mensen die veel te veel in de zon liggen, maar de fabrikanten van zonnecreme moeten echt duidelijker maken dat ze tot op heden nog niet de ecatce mate van UVA bescherming vast kunnen stellen, de bescherming genoemd op de flesjes geldt dan ook alleen voor UVB.
  Breed spectrum is nog altijd het beste, schijnt en met bescherming factor 30 kun je NIET twee keer zo lang in de zon blijven dan als je factor 15 neemt, het is maar een beetje beter, volgens de Mayoclinic. Daarbij is het het beste het hele jaar door, zelfs binnen achter glas, UV bescherming tegebruiken en te dragen, helaas is het tot op heden nog lastig om mooie en betaalbare UV beschermende kleding te kopen in NL hopelijk neemt die mogelijkheid snel toe.

Voeg een nieuwe reactie toe: