Rosacea

17
okt
2013

In het augustusnummer van Dermatology World wordt uitgebreid beschreven hoe de stand van zaken is met betrekking tot de onderliggende oorzaken van rosacea.
Bekend is dat er 4 type rosacea onderscheiden worden:

1. Versterkte roodheid.
Hiervoor zijn stoffen verantwoordelijk die vaatverwijding van de kleinere bloedvaten geven. Deze stoffen ( b.v. PACAP) zijn 20-30x sterker aanwezig in de huid van rosacea patiënten vergeleken met personen met een normale huid. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar twee stoffen die de vaatjes nauwer maken, Brimonidine tartraat en oxymetazoline. De eerste stof is in fase 3 trials en komt over 1-2 jaar op de markt. Uit eigen ervaring weet ik overigens dat Botox injecties in de huid ook heel goed tegen de roodheid werken.

2. Roodheid met puistjes.
Dit lijkt op acne, maar is het niet. Het belangrijkste verschil is dat de puistjes er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien, terwijl acne verschillende stadia van puistjes toont. Voor deze vorm is enkele jaren geleden Efracea op de markt gekomen. Dit middel afgeleid van het antibiotica doxycycline remt de werking van ontstekingsfactoren in de huid.

3. De “aardbeienneus” variant.
Ook wel rhinophyma genoemd. Er is sprake van verdikking en vergroting van talgklieren op de neus punt.

4. Ooglidontsteking
Dit wordt als een aparte vorm van rosacea gezien.

Dr Gallo, professor in San Diego, ziet vaak dat patiënten van stadium 1 naar 2 en soms naar 3 gaan. Maar dat hoeft niet altijd te gebeuren. Toch worden bij de eerste drie vormen wel dezelfde afwijkingen in de vaso-actieve stoffen (stoffen die vaatverwijding geven ) gevonden.

Dr Dahl, professor in Scottsdale, benadrukt dat rosacea patiënten altijd zeer gebaat zijn bij moisturizers. De barierrefunctie van de huid is namelijk bij alle rosacea patiënten verstoord. Probleem is echter vaak dat de patiënten snel stoppen met smeren omdat alle zalven en crèmes prikken. Daar moeten ze doorheen! Gewoon doorgaan en na 1-2 maanden merkt men het gunstige effect. Vermijd wel geurstoffen en alcohols in de crèmes!

1 reactie
  1. Marjolein permalink

    Brimonidine tartraat is al op de markt in Amerika onder de naam Mirvaso en er komen behoorlijk wat berichten binnen dat het voor rebound flushing zorgt. Waardoor je uiteindelijk slechter af bent dan voor gebruikt van het middel.
    Ik verwacht niet dat het anders is voor xylometazoline en soort gelijke middelen.

Voeg een nieuwe reactie toe: