Rosacea en Demodex

24
sep
2017
Geplaatst in: Algemeen, Huidaandoeningen

Rosacea en Demodex

 

Er wordt al sinds 1961 gespeculeerd over de rol die de mijt Demodex spelt bij rosacea. Bekend is dat Demodex mijten vaker en in grotere hoeveelheden voorkomen op de huid bij rosacea patiënten die de erythemateuze variant (= rode adertjes en flushing) hebben of de papulopustuleuze variant (= bulten en puskopjes). Onduidelijk is echter of er een oorzakelijk verband is. Een sterke aanwijzing hiervoor is dat crèmes die mijten doden verbetering van rosacea geven. Dit zijn bij voorbeeld ivermectine creme (Soolantra™) of permethrin creme (Loxazol™).

In het septembernummer van het Journal of the American Academy of Dermatology wordt het resultaat van een metastudie gepubliceerd. Daarbij is gekeken naar alle medische wetenschappelijke artikelen die betrekking hebben op Demodex dichtheid op de huid (dus hoeveelheid Demodex per cm2). Er werden 1513 studies gevonden. Door de data uit die studies bij elkaar te voegen, wordt statistisch significant vastgesteld dat patiënten met rosacea duidelijk groter kans hadden op Demodex op de huid vergeleken met gezonde personen en dat de Demodex dichtheid op hun huid significant hoger is.

Ook deze auteurs houden zich op de vlakte wat betreft de oorzakelijke relatie. Het enige dat zij zeggen is: ‘de associatie suggereert dat de mijten een rol spelen bij het ontstaan van rosacea.‘

Ik durf het sterker te zeggen: Ik ben daarvan overtuigd!

 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: