Roken en de huid

04
sep
2017
Geplaatst in: Algemeen

Dat roken slecht is voor de gezondheid, is een bekend feit.

Roken is ook slecht voor de huid. Het versterkt de verschijnselen van huidveroudering. Dat schrijft Uwe Wollina in een overzichtsartikel in het mei/juni nummer van SkinMed. Veroudering wordt toegeschreven aan verkorting van telomeren (dat zijn bepaalde celstructuren). Roken leidt tot oxidatieve stress en dat op zich geeft ook verkorting van telomeren. Het telt dus op.

Roken is ook een risicofactor voor rimpels in het gelaat en het versterkt de huidveroudering door UV- straling. Tenslotte hebben rokers eerder last van uitzakken van de huid onder de ogen.

Vreemd genoeg leidt roken ook tot eerder grijs-worden van de hoofdharen. En er bestaat statistische relatie tussen roken en ernstige acne; hoe meer sigaretten iemand rookt, des te groter is de kans op acne. Eenzelfde verband bestaat tussen roken en rosacea, vooral het erytheem-type.

Kortom, als u nog niet genoeg afgeschrikt wordt door de grotere kans op hart- en vaatziekten of longproblemen, dan kunt u zich misschien motiveren op te stoppen vanwege de negatieve invloed die roken op uw uiterlijk heeft.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: