Repigmentatie bij vitiligo

10
okt
2013
Geplaatst in: Algemeen, Huidaandoeningen

Vitiligo is een huidaandoening waarbij pigment verloren gaat. Er ontstaan steeds groter wordende vlekken van witte huid. Vaak eerst aan de vingers of rond de mond en de anus. Maar het kan eigenlijk overal aan de huid beginnen.

Naast cosmetische hinder geeft vitiligo geen last. Maar het cosmetische probleem is wel erg groot. Omdat de vlekken vaak in het gezicht zitten, zijn ze erg opvallend.

In het augustus 2013 nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie beschrijft Lisa Komen, onderzoeker van het SNIP (Stichting Ned. Instituut voor Pigmentstoornissenin het AMC te Amsterdam) het effect van celsuspensietransplantatie bij een patiënte met vitiligo. Het resultaat is uitstekend.

Patiënten die voor deze behandeling in aanmerking komen moeten minimaal 6 maanden stabiele plekken van vitiligo hebben (dwz: de witte vlekken worden niet meer groter) en zonder succes al behandeld zijn met UV-licht of plaatselijk hormoonzalf. Er wordt al langer gewerkt met transplantatie van huidcellen van de patiënt zelf. Meestal worden een zeer oppervlakkig velletje van een ander (wel gepigmenteerd) huiddeel afgenomen. Er wordt daarvoor met onderdruk een blaar gecreëerd, waarvan het blaardak dan als bron voor huidcellen gebruikt wordt. Het blaardak wordt in kweek gebracht, waarbij er een “celsuspensie” (= losse huidcellen in een wateroplossing) ontstaat. Deze wordt op de vitiligoplek gezet, nadat deze (meestal met een erbium laser) eerst oppervlakkig “ontveld” is.

Bij de in het artikel beschreven patiënte is echter gebruik gemaakt van het product Recell, een commercieel product, dat het blaardak in losse cellen opsplitst. Hierdoor heeft de arts geen laboratorium meer nodig om deze techniek toe te passen.

Daarmee wordt deze techniek voor veel meer patiënten toegankelijk.

Ik ontving het hele artikel van de schrijver en uitgever. Bedankt daarvoor. U leest het artikel hier: L. Komen, Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, nummer 7 aug 2013

7 reacties
 1. rosita permalink

  Hallo, mijn zoontje van 5 jaar heeft vitiligo plek van hals naar wang die steeds groter wordt, maar ook steeds meer opvalt voor andere mn kinderen op school. De huisarts heeft de plek gezien en zei er direkt bij dat hier niets aan te doen is. Nu lees ik in bovenstaand artikel over hormoonzalf/ lichttherapie is deze behandel vorm ook iets voor kinderen? Mijn zoontje is licht getint (halfbloed) Mvg Rosita

  • drvelthuis permalink

   Beste Rosita,
   Behandeling van vitiligo met UV-straling op de kinderleeftijd is omstreden. Een overdosering van dergelijke straling geeft net als zonlicht op latere leeftijd meer kans op huidkanker. De kinderhuid is extra gevoelig voor UV-stralen. Als uw zoontje echt sociaal problemen krijgt met deze ziekte, kunt u het beste een keer langsgaan bij een kinderdermatoloog, b.v. dr. Pasmans in Utrecht/Rotterdam of bij het instituut voor pigmentstoornissen, waarvan het artikel aan mijn blog is toegevoegd (daarin ook het adres) Met vriendelijke groet, Dr. Velthuis

 2. sita permalink

  Goedemorgen,

  Ik heb een vraag en niemand kan me er verder mee helpen. Ik heb vier jaar geleden dermatografie onder mijn ogen laten doen omdat het ze zwart was en nu is het gelig. Ik hoor veel verhalen dat laser misschien kan helpen. Heeft U advies voor mij. Alvast bedankt.

  • drvelthuis permalink

   Beste Sita,

   Alle huidverkleuringen of die nu vanuit het lichaam zelf komen of van buiten zoals tatoeages, maar ook straatvuil na een ongeval op straat, kunnen met lasers behandeld worden.

   De behandelaar van uw probleem zal echter uitermate voorzichtig moeten zijn. Een huidkleurige tatoeage wordt soms donkerder van laserbehandeling. Een klein proefgebiedje zal dit uitwijzen.

   Veel succes!
   Dr. Velthuis

 3. Daniëlle permalink

  Hallo dr. Velthuis,

  Ik wil u graag het volgende voorleggen.
  Ik krijg steeds meer kleine pigmentloze puntjes op mijn lichaam.
  Het begon op mijn onderbenen maar ik zie ze, nu ik bruiner ben, ook op mijn armen en bovenlichaam. Het zijn echt nog maar kleine puntjes, maximaal 3mm in doorsnee, de meesten zijn kleiner, ze zijn echt spierwit.
  Ik weet niet of ik me hierover zorgen moet maken, in hoeverre zal zich dit nog verder gaan uitbreiden?
  Ik vind het zelf vooral erg storend.
  Zou ik me kunnen laten behandelen met een hormoonzalf en lichttherapie?

  Mvg,
  Daniëlle

 4. harry permalink

  Geachte heer, dame

  Ik heb reeds 6 jaar last van vitiligo op mn onderbenen.
  De grootse vlek is wel 4 X 14 cm

  Nu is voor 4 jr geleden tevergeefs bioptie gedaan (door Dr.Njoo Hengelo). Biopten werden uit de bil gehaald maar helaas tevergeefs, daar de vitiligo nog te “onrustig” was. (David had t nog nooit meegemaakt dat de nieuwe huid incl. pigment ter plekke ook weer wit wordt…..)
  Nu echter heb ik t gevoel dat het wel weer “rustig” is.
  Mijn vraag: kunnen jullie iets betekenen mbt medische tatoeage of dermatografie, of moet ik toch naar een tattoo shop?. 2 tinten bruiner zou al fantastisch zijn.

  vr gr Harry Sanderink Oldenzaal 0643051534

  • Peter Velthuis permalink

   Beste Harry,

   Nee, helaas dat wordt niet gedaan bij Velthuis kliniek.
   Er zijn inderdaad tattooshops, maar ook schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten die “cosmetische tatoeages” doen.

   Hartelijke groet, Peter Velthuis

Voeg een nieuwe reactie toe: