Relatie tussen moedervlekken en borstkanker?

01
okt
2014
Geplaatst in: Innovatie

Recent zijn twee studies gepubliceerd dat vrouwen met veel moedervlekken meer kans lopen op borstkanker. Moedervlekken zijn goedaardige groeisel in en op de huid, die vaker bij lichtere huidtypen voorkomen, dan bij donkere. Sommige mensen hebben veel moedervlekken (b.v. meer dan 100), andere heel weinig. Uit tweeling onderzoek blijkt dat genetische factoren voor 40-80% verantwoordelijk zijn voor de mate waarin iemand moedervlekken ontwikkeld. UV-straling is de andere bekende factor hierbij. Het aantal moedervlekken is geassocieerd met het CDKN2A gen. Inactivatie van datzelfde gen is geassocieerd met borstkanker. Vandaar dat het voor de hand lag om de relatie tussen beide fenomenen te bestuderen.

De Franse groep uit INSERM analyseerde de gegevens van bijna 90.00 vrouwen boven 18 jaar uit de E3N Teachers’ studie cohort en vonden dat vrouwen met “heel veel” moedervlekken 13% meer kans op borstkanker hadden. De Amerikaanse groep van Indiana University en Harvard analyseerde de data van de US Nursus’ health study, een groep van bijna 75.000 vrouwen. Zij vonden bij vrouwen die 15 of meer moedervlekken hadden 35% meer kans op borstkanker hadden.

Beide research groepen menen dat er geen oorzakelijk verband is: het is niet zo dat moedervlekken de borstkanker veroorzaken of andersom. Over het mechanisme achter dit samengaan, wordt evenmin geen uitspraak gedaan door de onderzoekers.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: