Radiofrequentie in microneedles

31
aug
2016
Geplaatst in: Huidverbetering

 

Ik ben al heel lang gecharmeerd van radiofrequentie (RF) voor huidverbetering. Dit is een techniek die met elektromagnetische golven (dezelfde golven als uit mobiele telefoons komen, maar dan duizenden malen sterker) kleine warmtebeschadigingen in de huid maakt en daarmee brengt het een proces van collageenproductie en bindweefsel-verstrakking op gang. Het voordeel van RF boven lasers is dat RF niet gehinderd wordt door huidskleur. Anders dan bij laser wordt RF niet geabsorbeerd door het pigment in de huid. “RF is kleurenblind” is een uitspraak die je veel hoort.

Tot voor kort kon RF alleen van buitenaf in de huid gebracht worden. Sinds kort bestaat er een micro-needling apparaat (Infini van de firma Lutronic) dat aan de uiteinden van de spikes electroden heeft die onderhuids (op 1,5 mm diepte) RF golven afgeven. In het juni 2016 nummer van het Journal of Cosmetic Dermatology worden de resultaten van 3 opeenvolgende behandelingen (met telkens 4 weken tussenruimte) bij 20 patiënten met acne littekens besproken. Alle patiënten toonden verbetering: 20% van de patiënten meer dan 75% verbetering, 70% meer dan 50%.

Acne littekens vormen waarschijnlijk de beste indicatie voor RF in microneedles, maar ik ben benieuwd of deze technologie ook voor andere vormen van huidverbetering/huidverstrakking succesvol is.

1 reactie
  1. Beste dr Velthuis,

    Zijn er praktijken/ clinics in Nederland die deze methode al toepassen?

    Bedankt,
    Odd

Voeg een nieuwe reactie toe: