PRP (Platelet Rich Plasma)

02
okt
2016
Geplaatst in: Innovatie

Regelmatig komen er nieuwigheden binnen de cosmetische dermatologie. Juist omdat het nieuwe ontwikkelingen betreft, is het onduidelijk wat de praktische waarde ervan is.

Neem nou PRP, platelet rich plasma (= bloedplaatjes-rijk plasma). In het december 2015 nummer van het Journal of Cosmetic Dermatology is een ‘systemische review’ geplaatst over de stand van de wetenschap op dit gebied.

PRP wordt uit het eigen bloed van iemand gemaakt. Afgetapt bloed wordt met bepaalde medicamenten gecentrifugeerd. Daardoor ontstaat de PRP substantie die 4 – 7 maal zoveel bloedplaatjes als gewoon bloed bevat, en daarnaast extra zogenaamde groeifactoren en andere bioactieve stoffen zoals histamine, serotonine, dopamine en adenosine. PRP kan lokaal worden aangebracht (als een soort gel) of met injecties in een huidgebied worden toegediend.

Wat kun je daar nu mee? PRP is voor een aantal indicaties onderzocht.

  1. Mannelijk type kaalheid: er zijn studies die aangeven dat PRP op zich of in combinatie met andere stoffen haargroei bevordert en haren dikker maakt. Het lijkt te werken bij zowel mannen als vrouwen, maar alleen bij kaalheid die nog niet ver gevorderd is. Overigens kennen al deze studies substantiële beperkingen. De follow-up is kort, dus lange termijnresultaten zijn niet voorhanden. Daarnaast zijn er meestal geen controlegroepen gebruikt. Dat maakt het bewijs voor effectiviteit minder sterk.
  2. Littekens: in studies bij littekens wordt PRP vaak gebruikt in combinatie met fractional lasertherapieën. Dan blijkt door PRP vooral het herstel sneller te gaan.
  3. Huidverbetering: hoewel veel studies aangeven dat er door PRP injecties meer collageen gevormd wordt en ook dat de rimpel-scores verbeteren, is er geen overtuigend bewijs dat PRP behandelingen tot klinisch waarneembare huidverbetering leiden.

Er moet nog veel onderzocht worden voordat we weten of PRP een blijvende therapie zal zijn. Waarschijnlijk ligt de grote waarde vooral in versneld herstel na een ingreep, en mogelijk in een versterking van het effect bij combinatiebehandelingen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: