Nieuwe techniek tegen cellulite?

05
okt
2011
Geplaatst in: Huidverbetering, Innovatie

Cellulite is een belangrijk cosmetisch probleem. Een afwijking kun je het eigenlijk niet noemen omdat het bij de meerderheid (85%) van de vrouwen na de puberteit voorkomt. Het treedt vooral op aan billen en bovenbenen. Cellulite wordt gekenmerkt door deuken in het huidoppervlak en een gespannen huid. Microscopisch wordt er echter een structuur gezien, waarvan gedacht wordt dat er wel degelijk een afwijking aan het fenomeen cellulite ten grondslag ligt. We zien namelijk dat het onderhuidse vet voor een deel tussen de lagen van de huid schuift. Als een soort van liesbreuk puilt het vet in de huid uit. Daarnaast zijn er de normale schotjes tussen het vet verdikt.

Onderhuidse technieken
Veel therapieën zijn al losgelaten op dit probleem en weinig blijken effect te hebben. Thans wordt er vooral gekeken naar methoden om d.m.v. onderhuidse laserbehandeling de schotjes los te maken (en niet meer vast te laten groeien). Het gaat dus om een techniek, waarbij net als bij liposuctie na verdoving dunne canules via een gaatje in de huid onderhuids het werk doen. Er wordt echter geen vet weggezogen.

Het meest recente artikel geeft de resultaten van een 1440nm laser (Cynasure CELLULAZ). Daarbij werden 10 vrouwen (gem leeftijd 47 jaar) allen 1x aan een zijde van het bovenbeen behandeld. Het andere been diende als vergelijking. Na 1 jaar werd op basis van fotografische beelden het resultaat beoordeeld door de arts en gaven de proefpersonen hun mening over de mate van verbetering. Op een schaal van 0 (verslechtering) – 4 (uitstekend) scoorden zowel artsen en proefpersonen gemiddeld 3,5.  Vergeleken met alle andere therapieën voor dit lastige probleem zijn deze scores uitstekend te noemen. Ook de follow-uptijd van 1 jaar is een belangrijk gegeven. De meeste behandelingen scoren in het begin goed, maar naar maanden neemt het effect steeds verder af.

Resultaten spectaculair
Mijn jarenlange ervaring heeft mij geleerd niet meteen achter nieuwe technieken aan te lopen. Maar ik moet wel zeggen dat deze resultaten spectaculair zijn. Te verwachten is dat andere fabrikanten met dergelijke apparatuur gaan komen. Ik wacht in spanning af hoe de vergelijking met de Cellulaz uitvalt.

3 reacties
 1. Marjolein permalink

  Beste Dr Velthuis,

  Ik vroeg me af of jullie al een dergelijk apparaat hebben in jullie kliniek, zo niet, wat raadt u dan aan als beste oplossing tegen cellulitis?

  Marjolein

  • drvelthuis permalink

   Dag Marjolein,

   Volgens mij is er geen goede oplossing voor cellulite. Er zijn enkele ontwikkelingen die potentie hebben, maar niet is nog volledig uitgekristalliseerd.

   Wat ik veelbelovend vind, zijn: de nieuwe Ultrashape technologie (Dalton Medical) en Bodytite (Trango Medical). Deze technieken worden (op dit moment) niet binnen de Velthuis Kliniek geleverd. U kunt met de importeurs (zie boven) contact opnemen.

   Met vriendelijke groet,

   Dr. Peter Velthuis, dermatoloog, medisch directeur

 2. Loes permalink

  Uw bovenstaande reactie omtrent effectieve cellulite behandelingen is van 2011. Zijn er inmiddels nieuwe ontwikkelingen?

Voeg een nieuwe reactie toe: