Een koud kunstje…

15
mrt
2011
Geplaatst in: Algemeen, Innovatie

Afgelopen zaterdag woonde ik een workshop van Zeltiq bij. Zeltiq (Cryolipolyse) is een nieuwe behandelmethode om overtollig vet te verwijderen. De behandeling is voortgekomen uit de observatie van paardrijders die in strakke kleding te veel kou aan de buitenzijde van hun bovenbenen kregen, daardoor leek de vethoeveelheid ter plaatse te verminderen.  

Zeltiq bestaat nu circa 2 jaar en is een apparaat dat vet onder de huid laat verdwijnen door middel van koude. Er moet een temperatuur tussen 4 en 10 graden Celsius ongeveer 60 minuten in het behandelgebied worden verkregen. Gemiddeld wordt er dan een reductie van ongeveer 22% van het vet op de behandelingsplaats verkregen, is gebleken. In Nederland is er slechts één arts die deze methode gebruikt: de plastisch chirurg dr. Farid Kazem.

Resultaat Zeltiq
Kijkend naar de plaatjes in de workshop van voor en na behandeling zie je inderdaad een verminderde dikte van de gebieden die behandeld zijn. De vraag is of Zeltiq een goed alternatief biedt voor andere weinig invasieve methoden op dit gebied, zoals ultrasoon (Bodyshape) of fosfatidylcholine (lipolyse). Velthuis Kliniek heeft jarenlang lipolyse gehanteerd, maar is gestopt met actief aanbieden van deze methode. Toch is lipolyse een werkzame methode. Alleen vinden de cliënten het effect op het lichaam te gering. Alleen voor vetophopingen in de hals is de werkzaamheid goed merkbaar. De vraag is of Zeltiq dit beter doet. Wordt vervolgd…

6 reacties
 1. Marianne Donker permalink

  Na een artikel gelezen te hebben in de LINDA. ben ik dit gaan googlen.
  Zelf overweeg ik een onderooglid correctie.
  Omdat er bij mij geen overtollig huidweefsel is, maar allen vetweefsel, ben ik benieuwd of dit ook bij de ogen uitgevoerd kan worden? Ik zie nl. erg op tegen het snijden en evt. littekens.

  Zie uit naar de reactie!

  Gr. Marianne

  • drvelthuis permalink

   Beste Marianne,

   Indien er vet te veel is aan het onderooglid en geen overtollige huid, wordt inderdaad alleen maar het vet weggehaald. Maar niet met en techniek als Zeltiq of lipolyse.

   De vetpockets onder het oog worden dan via een sneetje aan de binnenzijde van het ooglid (dus via het slijmvlies)geopend en het surplus aan vet wordt weggehaald. Dat geeft geen zichtbare littekens. Maar het is wel een (kleine) operatie.

   Vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 2. Renate permalink

  Mijn polsen hebben een vetophoping die niet weggaat wanneer ik afslank. Om die reden draag ik brede horloges en geen armbanden. Is liposuctie of lipolise een oplossing?

  Gr, Renate

  • drvelthuis permalink

   Beste Renate,
   De pols is een gebied waar heel veel belangrijke lichaamsstructuren (spieren, bloedvaten, zenuwen) dicht bij elkaar zitten. Daar kun je beter geen liposuctie laten doen. Lipolyse (vet wegspuiten d.m.v. injectievloeistof) is in Nederland verboden.
   Ik ben bang dat we je niet kunnen helpen.
   Met vriendelijke groet, dr. P. Velthuis

 3. nicolaas permalink

  drvelthuis,

  Als Cryolipolyse koeling van 4 tot 10 graden nodig heeft,
  is het dan niet zelf te realiseren door koelelementen uit de vriezer?

  Bij behoorlijk buikvet en/of lovehandles zou je dan toch zelf een uurtje
  met een theedoek ertussen koelelementen op de plek kunnen plaatsen?

  vrgr Nico

  • drvelthuis permalink

   Beste Nico,

   In principe zou dat moeten kunnen. Het is alleen veel minder gecontroleerd dan bij cryolipolyse apparatuur. Bovendien wordt bij dit soort apparaten de huid d.m.v. vacuüm in het device gezogen. Daardoor is de inwerking van de lage temperatuur op de diepere onderhuidse lagen ook gewaarborgd. Met uw idee zal er minder onderhuidse vet in de diepte verdwijnen.
   Met vriendelijke groet, dr. Velthuis

Voeg een nieuwe reactie toe: