Nieuwe indicaties voor Botox

26
mrt
2013
Geplaatst in: Botox

Op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Academy van Dermatologen (maart 2013) sprak dr. Erin Gilbert over nieuwe indicaties voor het gebruik van Botox.

Met name gaat het om aandoeningen waarbij het autonome zenuwstelsel betrokken is. Overmatig zweten is een al bekend voorbeeld daarvan. Zweetklieren produceren hun zweet onder invloed van stimulatie door de (autonome) zenuwen. Botox in de huid van de oksels vermindert het zweten.

Nieuw zijn de indicaties:
Rosacea. Van rosacea is bekend dat de extra doorbloeding van de huid op en neer kan gaan, waarschijnlijk onder invloed van zenuwstimulatie. Al eerder was gevonden dat blozen geblokkeerd kan worden door inspuiten van Botox. Ditzelfde mechanisme speelt bij rosacea mogelijk een rol
Acne. Ook de talgproductie wordt door zenuwen gestimuleerd. Verhoogde talgproductie leidt tot meer bacteriegroei (P. acnes) en loopt parallel met meer acnepuistjes. Acne werd in een kleine onderzoeksgroep inderdaad minder na Botox inspuitingen.
– Tegelijkertijd werd geobserveerd dat vergrote poriën (dit zijn de uitvoergangen van talgklieren) ook minder groot werden. Dr. Gilbert zegt dit inmiddels bij vele patiënten min of meer als standaard therapie tegen grote poriën te gebruiken.
Psoriasis. Bij een muizenmodel is in een eerste experiment psoriasis genezen! Het idee daarachter is dat psoriasisplekken ook gestimuleerd worden door het zenuwstelsel.
Voor al deze indicaties geldt, dat Botox een tijdelijk effect heeft. De aandoeningen zijn voor 4-6 maanden genezen.

OPROEP
Velthuis kliniek wil graag onderzoeken of de aandoeningen rosacea en vergrote poriën inderdaad verbeteren met Botox. Mensen hiermee worden verzocht zich te melden via het e-mail adres: onderzoek@velthuiskliniek.nl

Dit onderzoek zal op de vestigingen Enschede, Velp en Rotterdam worden uitgevoerd. (Alleen de eerste 20 mensen met een van beide aandoeningen zullen de kans krijgen mee te doen)

7 reacties
 1. B.C.Andriesen permalink

  Gaarne zou ik meer willen weten en eventueel in aanmerking komen voor botoxbehandeling i.v.m. grote poriën.Indien mogelijk in de kliniek in Rotterdam daar ik woonachtig ben in Voorburg. Leeftijd 65 en vrouw.

 2. Marion Krijnen permalink

  Geachte heer, mevrouw,

  Op de blog van Annelijn van Ierland las ik dat botox mogelijk een manier is om rosaceaklachten te verminderen. Ik begreep dat de Velthuiskliniek mensen zoekt die mee willen werken aan het onderzoek, vandaar mijn mail.
  Mijn klachten bestaan uit: gesprongen vaatjes en grote porien met name op mijn neus. Regelmatig een bloosaanval met name mijn neus, waarbij mijn huid brandt en licht zwelt. Eeerder had ik uitslag rondom mijn mond en voorhoofd, door de juiste produkten te gebruiken (uncover skincare) is dit onder controle.
  Ik ben een gezonde vrouw van 41 jaar.

  Graag hoor ik of ik met mijn klachten in aanmerking kom voor het onderzoek.

  Alvast dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Marion Krijnen

 3. Marina Gorelik permalink

  Graag meld ik mij aan voor het onderzoek naar Botox bij grote porieen.
  Ik ben 53 jaar en verder gezond.
  mvg,

  Marina Gorelik

 4. Linda permalink

  Zijn er al resultaten bekend? Ben erg benieuwd namelijk.

 5. Y. v. Kampen permalink

  Graag meld ik me aan voor het onderzoek naar botox bij rosacea. Ik heb dit nu ongeveer 4 jaar en is met name zichtbaar op mijn neus, wangen en voorhoofd. Ik ben 32 jaar en gezond. Graag hoor ik van u of in aanmerking kom voor het onderzoek.
  Met vriendelijke groet,

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouw,
   Het onderzoek is afgelopen. Het is duidelijk geworden dat vooral de flushing (roodheid) bij rosacea gunstig beïnvloed wordt door Botox. U kunt voor die behandeling dus gewoon terecht bij alle vestigingen van Velthuis kliniek.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

Trackbacks & Pingbacks

 1. De vele gezichten van botox | Gezond Totaal

Voeg een nieuwe reactie toe: