Nieuw onderzoek over zonnebangebruik

09
aug
2012
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

Eind juli kwam vanuit Engeland het bericht dat een groep onderzoekers in het British Medical Journal een meta-analyse hadden gepubliceerd over het melanoom-risico op gebruik van zonnebanken.

Het hele artikel is te lezen op:
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4757

Wat blijkt?
1. indien iemand ooit (onafhankelijk van het aantal malen) een zonnebank heeft gebruikt is het risico op melanomen 20-25% groter dan anders. Let wel: dit betreft een gemiddelde in een grote groep mensen en kan per individu verschillen. Maar het cijfer geeft wel aan dat zonnebank-gebruik het risico op het ontstaan van een melanoom vergroot.
2. wanneer de eerste keer onder de zonnebank onder de leeftijd van 35 jaar plaatsvindt, is het risico 87% groter. Dat betekent dat er een verband bestaat met de leeftijd. Op jonge leeftijd starten met zonnebank is slechter dan wanneer je ouder bent.

Een beetje tendentieus is de berekening dat zonnebanken in de EU verantwoordelijk zijn voor 800 doden er jaar (http://www.kliniekervaringen.nl/nieuws/2012-07-25/zonnebank-oorzaak-800-europese-doden-per-jaar/), maar het zet de cijfers wel in perspectief.

1 reactie
  1. Ron van Stormbroek permalink

    Geachte heer Velthuis, beste Peter

    Ik lees je blogs met veel plezier. Dank hiervoor. Ik wil graag even een opmerking plaatsen over de titel van dit artikel alsmede deze zelfde titel aan de linkerzijde onder het hoofdstuk: “Recente artikelen”. In beide gevallen is de K weg gevallen bij het woord zonnebank.

    Groeten, RON

Voeg een nieuwe reactie toe: