Nieuws over botox

15
nov
2011
Geplaatst in: Botox, Innovatie

Op het QMI congres in Chicago eind oktober 2011 waren enkele bijzondere nieuwtjes op het gebied van Botox technologie te horen. Er zijn 2 nieuw leveranciers van botuline toxine: Purtox ® van de firma Mentor(USA)  en Linurase® van Prollenium (Canada).

Naast de al bestaande merken Botox®/Vistabel® (Allergan), Dysport®/Azzalure® (Ipsen/Galderma) en Bocouture® (Merz Farma) wordt het druk op deze markt.

Botox uit een potje
Daarnaast wordt er een Botox-product ontwikkeld dat als crème op de huid wordt aangebracht en door de huid heen oppervlakkige spieren ontspant: Revance®. Dit zou Botox-behandeling van kraaienpootjes kunnen vervangen, evenals gebieden die nu vanwege de bijwerkingen niet goed door Botox behandeld kunnen worden zoals rimpels rondom de mond, op de wangen, etc. Bij een hele oppervlakkige werking van het botuline toxine zouden deze plaatsen misschien wel probleemloos Botox kunnen krijgen.

Naar verwachting zal ook hyperhidrose (overmatig transpireren) hiermee behandeld kunnen worden. Revance zal overigens niet voor thuisgebruik beschikbaar zijn. daarvoor is de stof toch nog te gevaarlijk. Alleen klinieken mogen te zijner tijd deze behandeling uitvoeren.

Cijfers over bijwerkingen
Tenslotte werden nieuwe cijfers over bijwerkingen van botuline toxine gemeld:
Bij 1,1% van de clienten zijn blokkerende antilichamen vastgesteld. Dat betekent dat deze mensen geen of slechts minimaal effect van behandeling met botuline toxine hebben. Een ander probleem is allergie voor botuline toxine: er zijn inmiddels 2 gedocumenteerde gevallen van allergie geregistreerd (op meer dan 5 miljoen behandelingen per jaar).

5 reacties
 1. Melse permalink

  Tsja, wanneer kraaiepootjes zo beter in toom gehouden kunnen worden lijkt zo’n creme mij een goed idee.Ben eigenlijk toch minder gecharmeerd van allerlei prik- en opvul-acties.
  Zou dit ook een oplossing kunnen betekenen voor de plooitjes rondom de mond?

  Verder rijst de vraag: is dit alleen een middel naast de behandeling. Of een behandeling op zich?

 2. bianca messens permalink

  goeiedag

  dit is eigenlijk geen reactie op artikel maar eerder een vraag ivm botox behandeling
  wat is de oorzaak van pijnlijke zwelling en hoofdpijn na botox behandeling?

  • drvelthuis permalink

   Dag mevrouw Messens,

   Hoofdpijn na een Botoxbehandeling is zeer zeldzaam. Meestal geeft Botox juist verbetering van hoofdpijnklachten. Na een eerste behandeling van de fronsrimpels wordt door cliënten weleens een ‘strak’ gevoel in over het voorhoofd gemeld, ‘alsof er een strakke band omheen zit’. Dit duurt 1-2 weken. Sommigen kunnen dit als pijn ervaren.

   Ik heb in de afgelopen 15 jaar dat ik Botox frequent gebruik, slechts 1 geval gehad van langdurige hoofdpijn. Toevallig was dat een werkneemster van Velthuis kliniek. Zij had echt zoveel last dat zij regelmatig uitviel met werken. Ik heb meerdere collega specialisten geconsulteerd, maar niemand heeft een oorzaak kunnen aangeven. Het probleem verdween vanzelf na 4 maanden.

   • Ingrid Vandenbroucke permalink

    Beste Dokter,

    Ik heb op 7 oktober een dysport behandeling gekregen voorhoofd en kraaienpootjes. Ik vroeg een heel lichte behandeling van de fronsrimpels en dokter drong aan om kraaienpootjes ook te doen. Ik gaf toe maar vroeg een heel lichte behandeling maar ze heeft een heel zware behandeling gegeven. Sindsdien heb ik continu barstende hoofdpijn. Ik zag dat u zo’n geval hebt gehad van langdurige hoofdpijn. Wat heeft ze gedaan tegen de pijn?

    Alvast bedankt voor uw reactie!
    Met vriendelijke groeten,

 3. Sandra Stofmeel permalink

  Ik heb afgelopen vrijdag bij het Velthuis kliniek voor het eerst mijn voorhoofd laten injecteren met Botox maar heb sinds gisteren ontzettende hoofdpijn. Ik zou het verschrikkelijk vinden als dit 4 maanden duurt. Met mijn fronsrimpels nooit ergens last van gehad. Kan ik iets doen waardoor mijn hoofdpijn weg gaat, paracetamol helpt ook al niet?
  Ik laat nooit meer mijn voorhoofd doen, dat het strak aanvoelt vind ik niet erg want dat was vanaf de behandeling zo maar nu is het niet uit te houden zo erg. Ik hoop dat u mij hierbij kunt helpen.

Voeg een nieuwe reactie toe: