Nano-vet

24
sep
2018
Geplaatst in: lipofilling

Een van de nieuwste technieken op cosmetisch gebied is nano-vet lipofilling, ofwel het overzetten van kleine bolletjes van het lichaamsvet vanuit bij voorbeeld de buik naar het gezicht. Of dit een echte verbetering ten opzichte van de traditionele lipofilling is of een voorbijgaande hype, zal moeten blijken.

Lipofilling bestaat al heel lang. Een van de problemen daarbij is dat het weggehaalde vet geen vloeistof of gel is zoals een hyaluronzuur filler, maar een verzameling van brokjes vetweefsel. Daardoor geeft het geen gelijkmatige vulling. Het moet altijd diep ingespoten worden om voldoende weefsel erboven te hebben zodat de brokjes vet aan de buitenzijde een gladde laag vormen.

De techniek is van nano-vet is voor het eerst beschreven door de Belgische plastisch chirurg Tonnard in 2013. Waar het om gaat, is het ‘geoogste’ vet tot mini-partikel te verkleinen. Dat gebeurt mechanisch door het vet heen en weer te duwen in twee spuitjes met een kraantje ertussen. Vaak worden grote brokjes die overblijven via een filter eruit gezeefd.

In ErasmusMC Aesthetics, waar ik momenteel werk, gebruiken we sinds 9 maanden deze techniek. De eerste indruk is positief. Er blijft net zo veel vet zitten als bij de traditionele techniek, lijkt het. Maar wetenschappelijk bewijs is er nog niet.

In het april 2018 nummer van Aesthetic Surgery Journal hebben een aantal Zwitserse chirurgen nano-vet gebruikt om littekens en andere huidproblemen te behandelen. In totaal werden 52 patiënten behandeld, waarvan 40 littekens hadden. Vier maanden later was er bij 3 patiënten daarvan geen verandering, alle andere hadden verbetering en bij 30 patiënten werd zelfs een goede verbetering gezien. De 6 patiënten met ‘huidverkleuringen’ gingen alle 6 vooruit. Bij al deze patiënten werd ook een verbetering van rimpels in het gezicht gezien.

Dit onderzoek laat zien dat nano-vet een plaats lijkt te hebben in cosmetische behandelingen en dat ook een niet eerder bedachte indicatie zoals huidverkleuring ermee kan verbeteren.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: