Moedervlekken en melanoom tijdens de zwangerschap

24
okt
2016
Geplaatst in: Huidkanker

Wij als dermatologen, en ook onze patiënten, hebben de indruk dat tijdens de zwangerschap moedervlekken sneller groeien en ook dat vrouwen meer kans op melanoom hebben tijdens de zwangerschap. In een artikel in het oktobernummer (2016) van het Journal of the American Academy of Dermatology nemen Bieder en medewerkers deze veronderstellingen onder de loep.

Allereerst moedervlekken en zwangerschap: het lijkt er op dat groei van normale moedervlekken eigenlijk niet voorkomt, behalve dan in de huidgebieden die rekken door de baby die groter wordt of de borsten die onder invloed van de hormoonveranderingen groeien. Ook lijkt het er niet op dat moedervlekken tijdens de zwangerschap donkerder worden. Wel is het waarschijnlijk dat atypische moedervlekken bij vrouwen met een dysplastisch nevus syndroom subtiele veranderingen kunnen vertonen die duiden op progressie naar kwaadaardig worden van de moedervlek. Tenslotte geven de auteurs aan dat het huidverdovingsmiddel lidocaine in de zwangerschap geen gevaar geeft en dus gebruikt kan worden om een moedervlek die verandert, weg te halen en verder microscopisch te laten onderzoeken.

Melanoom en zwangerschap: tijdens de zwangerschap ondergaat het afweersysteem van de vrouw een verandering die afweer tegen kankercellen zou kunnen verminderen. Tegelijkertijd is er geen bewijs dat het ontwikkelen van een melanoom of snellere groei van een melanoom optreedt tijdens zwangerschap. Ook hebben vrouwen waarbij tijdens de zwangerschap een melanoom wordt vastgesteld geen slechtere prognose dan niet-zwangeren. Hoewel sommige melanocyten (cellen die pigment produceren) oestrogeen-receptoren hebben, lijkt het er ook niet op dat de verhoogde oestrogeenspiegel tijdens zwangerschap ongunstig werkt op melanoom. De overlevingskans na melanoom wordt niet minder als een vrouw na de diagnose en het verwijderen van het melanoom zwanger wordt. Het gebruik van de anticonceptiepil lijkt ook geen ongunstig effect te hebben na een melanoom.

Al met al valt het allemaal dus nogal mee. Misschien heeft de indruk die wij als artsen en patiënten hierover krijgen vooral te maken met de toegenomen medische aandacht waar een vrouw tijdens de zwangerschap aan bloot staat.

 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: