Melasma: een groot cosmetisch probleem voor patiënt en dokter

19
sep
2013

In het augustusnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie beschrijft de dermatoloog dr. Albert Wolkerstorfer van het SNIP (Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen in het AMC te Amsterdam) zijn moeizame strijd met melasma.

Melasma is een aandoening waarbij extra pigment in een grillige vorm als van een landkaart (delen van) het gezicht bedekt. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen en er lijkt een relatie met hormonen te bestaan. Het ontstaat namelijk vaak in de zwangerschap en bij vrouwen die de anticonceptie pil gebruiken. Maar ook een genetische aanleg speelt een rol, evenals zonlicht.

De aandoening is chronisch en kent momenten van spontane verbetering en verslechtering. Essentieel is zonlichtbescherming met een hoge beschermingsfactor (liefst factor 50). Daarbij moet voldoende dik gesmeerd worden (zie elders op dit blog) en iedere twee uur bijgesmeerd worden. Aanvullend kunnen blekende crèmes gebruikt worden. Het meest effectief is de triple therapie, bestaand uit drie componenten:
– Hydrochinon
– Tretinoine
– Corticosteroid klasse 1 of 2

In het SNIP gebruikt men 5% hydrochinon, 0.05% tretinoine, 0.1% triamcinolon in lanette II crème. Indien na 3 maanden de pigmentatie voldoende is afgenomen, gaat men over op 2% hydrochinon crème als onderhoudsbehandeling.

Een groot gevaar bij melasma is de aspecifieke irritatie die tot verergering van melasma leiden kan. Daarom zijn agressieve behandelingen als laser, IPL of peelings gevaarlijk. Maar ook de bleekcrème op zich kan dit probleem geven.Vanwege de kans op verergering biedt Velthuis kliniek behandeling van melasma daarom niet aan.Het laatste alternatief is camouflagetherapie.

Ik ontving het hele artikel van de schrijver en uitgever. Bedankt daarvoor. U leest het artikel hier: A. Wolkerstorfer, Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie, nummer 7 aug 2013

2 reacties
 1. Beste dr. Velthuis

  Ik ben een 45 jarige vrouw van Surinaamse afkomst.
  Ik heb al een paar jaar last van pigmentvlekken, in het begin had ik last van een vlek op m’n voorhoofd boven me lip en een beetje op de slapen.
  Toen ben ik de producten van obagi gaan gebruiken, dit heeft mijn huid zodanig geïrriteerd, de producten waren veel te sterk waardoor de vlekken zijn verergerd en nu ook op mijn wangen zitten, het lijkt ook alsof mijn huid op die plekken weggesmolten is net littekens.
  Ik ben ten einde raad, ik heb zelfs de triple crème van de Snip gebruikt
  dat ging goed, maar dat mag je niet lang gebruiken, dus komt het terug.
  Ik heb nu een crème van dr. Hamerlinck met vitamine a zuur, vit.c en vit b3 en vit e.
  In het begin worden de vlekken iets lichter, als ik even stop zijn ze donkerder en groter,
  Ik weet me geen raad meer, ik weet niet meer wat ik moet gebruiken, als mijn huid irriteert of als ik een puistje krijg wordt het meteen bruin.
  Het beïnvloed m’n hele leven, heeft u misschien raad.

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouw,

   Ik ben bang dat hier weinig tegen te doen valt. Ik denk dat allereerst het pigmentsysteem tot rust gebracht moet worden. Een van de mogelijkheden daartoe is Onmilux LED therapie.

   Hartelijke groet, Dr. Velthuis

Voeg een nieuwe reactie toe: