Melanoom? Een moreel dilemma…

13
sep
2011
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

Als dermatoloog word je soms geconfronteerd met een moreel dilemma, dat ik graag aan de volgers van mijn blog voor wil leggen. Het gaat om het volgende.

Bij de sportschool zie je als dermatoloog tijdens het omkleden op de rug van een medesporter, die je overigens niet kent, een plekje dat verdacht is voor een melanoom. Wat doe je?

 1. je zegt niets, want de ander heeft je nergens om gevraagd
 2. je gaat naar de ander toe, meldt dat je dermatoloog bent en dat je iets op zijn rug hebt gezien dat mogelijk verdacht is voor een melanoom. Je vraagt hem of hij het goed vindt dat je dit plekje nader bekijkt.
 3. je gaat naar de ander toe, meldt dat je dermatoloog bent en dat je iets op zijn rug hebt gezien dat mogelijk verdacht is voor een melanoom. Je geeft het adres van je praktijk en verzoekt hem zo spoedig mogelijk bij je langs te komen
 4. je gaat naar de ander toe, meldt dat je dermatoloog bent en dat je iets op zijn rug hebt gezien dat mogelijk verdacht is voor een melanoom. Je adviseert hem snel een keer bij zijn huisarts langs te gaan voor nader onderzoek van dit plekje.

Volgende week zal ik melden wat ik in een dergelijke situatie doe en waarom.

2 reacties
 1. XtraM permalink

  2…ik ben geen dermatoloog,..maar…wat heb je te verliezen als arts? Niet veel..vergeleken met de ander, wiens leven het kan kosten.
  Als je het van dichtbij mag zien, kan je advies geven, en als iemand zich eraan ergert..dan heb je het in ieder geval gezegd, de ander zal er gegarandeerd, wanneer hij/zij alleen is , over nadenken..zoiets zit je dan toch niet lekker.
  Als je niet mag kijken, zeg je alsnog 4; , Suit yourself, maar ga zo snel mogelijk naar de huisarts en vraag om een verwijzing naar een dermatoloog, zo niet, dan val je wellicht ten prooi aan een kanker die alleen te genezen is als je er snel bent bent.
  Wellicht kom je tot deze vraag omdat je dr House hebt gezien..de stripper met de melanoomachtige vlek..die de dokter onder schot nam..zo ver zal het hier niet komen..ik denk eerder dan eenieder je dankbaar zal zijn..ook al gaat het daar niet om..het gaat erom de ander te waarschuwen zodat die actie onderneemt.
  Je kunt natuurlijk ook direct met je scalpel gaan zwaaien…wil je echt een pragmatische Halloweenindruk achterlaten .;)
  Ik ben, als melanoompatient, benieuwd wat je zou doen.. je noemt dit een moreel dilemma..maar verantwoording begint niet met een vraag bij de deskundige…het begint bij een vermoeden, zeker als het gebaseerd is op kennis…als je ziet dat iemand in een afgrond kan storten, wijs je die persoon ook op dat gevaar.
  Die ander kan een afgrond wel herkennen, dat scheelt..maar de reden ervoor is gelijk; wellicht de keuze tussen overleven of sterven.
  Mensen moeten niet te moeilijk doen..en het gewoon zeggen,..zeker als ze de kennis hebben die een alarmbel af doet gaan.
  En als de locatie een rug is..daarvan weet je gewoon dat iemand dat zelf niet kan zien. Een eventuele trouwring doet daar niets vanaf. 😉

 2. hjs permalink

  Helemaal met vorige reactie eens. Iemand kan enorm schrikken vaneeneventuele onverwachte interventie. Maar we beschikken alsleek niet over de expertise die voor een huidanalyse nodig is. Met tact gebracht betekent een dergelijke reactie wat mij betreft een stukje zorg voor elkaar. V werkelijke een val van de fiets o.i.d.: dan help je elkaar ook waar je kunt.

Voeg een nieuwe reactie toe: