Lekker in je (nieuwe) vel?

20
okt
2011
Geplaatst in: Chirurgie

In het septembernummer 2011 van PRS (Plastic and Reconstructive Surgery) beschrijft een groep plastisch chirurgen uit Oslo de bevindingen van een onderzoek naar de psychosociale status van 135 personen (130 vrouwen en 5 mannen) 5 jaar na het ondergaan van cosmetische chirurgie.

Je moet het zelf willen
Er blijkt na 5 jaar nog steeds een hoge tevredenheid over het effect van de ingreep te bestaan en dat is precies waar cosmetische chirurgie voor bedoeld is: een langdurig beter gevoel over je lichaam. Deze mensen waren meer tevreden met het lichaamsgebied waar de operatie was gedaan en met hun lichaam in het algemeen. Mensen die lang hadden nagedacht voordat zij een ingreep lieten doen,  hadden naar hun eigen idee meer resultaat. Minder goed was het resultaat bij personen die van anderen de suggestie hadden gekregen om een operatie te laten doen. Met andere woorden: de wens om cosmetische chirurgie te ondergaan moet wel uit jezelf komen; je moet er wel achter staan.

Vooraf ongelukkig, na de ingreep nog steeds ongelukkig
Opvallend is dat de zelfwaardering van deze mensen niet erg toenam, ook de ‘geestelijke gezondheid’ nam niet toe. Dat betreft overigens de groep van mensen die voor de ingreep al een normale score hadden  op de vragenlijsten naar deze 2 items. Personen die laag scoorden op deze lijsten, beoordeelden het resultaat over het algemeen teleurstellend.

Kennelijk helpt cosmetische chirurgie niet voor psychologische problemen en is het voor de chirurg belangrijk om mensen die daarmee behept zijn te herkennen. Zij kunnen beter voor behandeling naar een psycholoog verwezen worden dan door een plastisch chirurg behandeld worden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: