Lage doses Roaccutane bij acne en rosacea

12
jan
2017
Geplaatst in: Algemeen, Huidaandoeningen

Het middel Roaccutane is al jaren het ‘paardenmiddel’ voor de behandeling van acne. Het werkt heel goed, maar het is berucht om zijn bijwerkingen, zoals droogheid van de huid (met name aan de lippen), haaruitval, kans op beschadiging van de lever, verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed en nog een aantal zaken. Bij vrouwen geeft het bij zwangerschap een grote kans op afwijkingen van de baby.

De bijwerkingen van Roaccutane zijn dosis gerelateerd en inmiddels is uit een groot aantal publicaties duidelijk geworden dat bij matig-ernstige acne veel lagere doses dan gebruikelijk effectief zijn. Volgens de bijsluiter moet Roaccutane in een dosis van 0,5 tot 1,0 mg per kg lichaamsgewicht ingenomen worden. Bij iemand van 70 kg geeft dit een dosering van 40-70 mg per dag (er zijn pilletjes van 10 en van 20mg). De laatste jaren is onderzoek gedaan met een vaste dosis van 10 mg per dag of om de dag (vergelijkbaar met 5 mg per dag). Dat blijkt bij meer dan 90% van de mensen met acne ook goed te werken.

Inmiddels blijkt dat ook rosacea goed reageert op deze lage doses (Rademakers, Australas J Dermatol. Juli 2016)

Met deze lage doseringen zijn de bijwerkingen min of meer afwezig. Alleen het risico voor de ongeboren baby blijft bestaan. Een bestaande zwangerschap of zwangerschapswens blijft een contra-indicatie.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: