Invloeden op acne

08
jan
2013
Geplaatst in: Huidverbetering, Littekens

In het december 2012 nummer van de JAAD (Journal of the American Academy of Dermatology) beschrijft een Italiaanse onderzoeksgroep de bevindingen bij 205 matig tot ernstige acne patiënten afgezet tegen een controlegroep van 358 met geen of slechts geringe acne.

Onderzocht zijn de associaties tussen matige/ernstige acne en familie-, dieet- en lifestyle-factoren. Zij vinden het volgende:
Dieet
Meer dan 3x per week melk drinken geeft een hogere kans op acne, vooral bij drinken van magere melk! Meer dan 3x/week kaas of yoghurt werkt niet acne bevorderend, evenmin als eten van cakejes, chocolade, fruit of groenten, vlees, ham, salami. Mensen die meer dan 3x per week vis eten hebben juist minder acne.

Familie
Er is een duidelijke relatie tussen het hebben van matig/ernstige acne met acne in de familie, vooral bij ouders en broers/zussen.

Verder
Ook een hoger lichaamsgewicht geeft meer kans op acne. Dat begint overigens al bij een BMI > 18,5. Dat betekent dat alleen zeer getrainde (zeg maar magere) mensen een lagere acne-kans hebben.

Roken werd opvallend genoeg niet als risicofactor geïdentificeerd, evenmin als menstruatie. Terwijl juist deze twee factoren door patiënten en artsen wel vaak genoemd worden.

Conclusie: dit onderzoek bevestigt vooral de eerder waargenomen associatie tussen acne en (magere) melkproducten. Het eten van vis werkt beschermend. Wat andere factoren betreft is er meer verwarring bijgekomen!

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: