Huidveroudering bij mannen

06
mei
2013
Geplaatst in: Botox, Fillers

Op de 71ste Annual Meeting van de American Academy of Dermatology in Miami sprak de dermatoloog Ivan Camacho over de huid van mannen en de manier waarop mannen anders verouderen dan vrouwen.

Zoek de verschillen
Het blijkt dat veel structuren en functies van de mannelijke huid verschillen van die van de vrouw. En omdat in cosmetische dermatologie vrouwen voor ons dokters de standaard zijn, is het belangrijk de verschillen met mannen te kennen. Natuurlijk weet iedereen dat mannenhuid dikker is, anders behaard en meer talgproductie kent. Maar ik wist niet dat ook de doorbloeding van de mannenhuid hoger is, de man meer onderhuids vet in zijn gezicht heeft en een hoger gevoeligheid voor UV stralingen waardoor meer kans op huidkanker.

Vooral het onderhuids vet in het gezicht speelt een rol bij veroudering. Het verdwijnt namelijk geleidelijk en daarom valt het mannengezicht naast de neus vaak enorm in en worden de neuslippen plooien zeer uitgesproken. Bij sporters (vooral marathonlopers) is dat al op jonge leeftijd te zien. “Men are sinkers” zegt dr. Camacho.

Vrouwelijke gezichten
Omdat cosmetische dermatologie vooral op vrouwen gericht is, bestaat het gevaar dat wij als artsen mannen bij behandelingen te “vrouwelijk” maken. Zo is het belangrijk om dit “midface” gebied op te vullen en niet zoals bij vrouwen de jukbeenderen ronder proberen te maken. Bij Botox gebruik op het voorhoofd moet de wenkbrauw rechtgehouden worden en niet een curve krijgen zoals we dat bij vrouwen mooi vinden. Ook lipvulling bij mannen moet anders gedaan worden dan bij vrouwen: niet het randje dat een sensueel aspect geeft aan de lip, maar juist het lippenrood moet gevuld worden.

Het segment mannen inde cosmetische dermatologie groeit snel, maar blijft nog steeds steken op 9-10% omdat er ook steeds meer vrouwen voor behandelingen komen.

4 reacties
 1. Ramses permalink

  Ik zou graag uw opinie weten over huidverbeterings programma’s . Raad u dat aan voor mannen? Mijn tweede vraag is welke apparatuur u gebruikt in uw kliniek in Hilversum (ik woon dicht bij Hilversum) voor huidverbetering. Is dat Lumenis M22?

  • drvelthuis permalink

   Beste Ramses,

   Huiverbetering werkt ook bij mannen. Omdat de huid van mannen dikker is dan die van vrouwen, wordt meestal gekozen voor een iets agressievere insteek, bijvoorbeeld in plaats van glycolzuur peeling, direct TCA peels.
   Wij gebruiken in Hilversum de Elite Plus van Cynosure met daarop Nd:YAG, Alexandrite lasers en IPL.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. Velthuis

  • drvelthuis permalink

   Beste Ramses,
   Ik vind dat je bij huidverbetering meerdere technieken moet combineren. IPL is een onderdeel ervan (die las het niet om roodheid van vaatjes gaat, eigenlijk volgens mij beter vervangen kan worden door Nd:YAG laser). Daarnaast zijn milde peelings (glycolzuur) en eventueel fractional lasers belangrijk. Trouwens ook de huidverzorging thuis is van belang.
   Onze IPL is van Cynosure.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 2. Ramses permalink

  Ik zou graag uw opinie weten over IPL voor huidverbetering. Raad u dat aan voor mannen? Mijn tweede vraag is welke IPL apparatuur u gebruikt in uw kliniek in Hilversum (ik woon dicht bij Hilversum). Is dat Lumenis M22?

Voeg een nieuwe reactie toe: