Home used devices (HUD’s) – apparaten voor thuisgebruik

26
jan
2018
Geplaatst in: Huidverbetering, Littekens

In het December 2017 nummer van het Journal of Cosmetic Dermatology staat een artikel over apparaatjes voor thuisgebruik die gebaseerd zijn op laser of lampen met hoge energie. De auteurs uit New York hebben onderzocht wat er op de markt is op het gebied van deze thuisapparaatjes en hoe effectief deze zijn. Er blijken vier belangrijke indicatiegebieden te zijn voor HUD’s.

In de eerste plaats milde tot matig-ernstige acne. Daarvoor zijn 11 apparaten in gebruik, vier daarvan zijn gebaseerd op hitte, de andere op LED. Er wordt vooral LED met blauw licht gebruikt, omdat deze de bacteriën doden, maar soms ook rood licht omdat deze kleur de ontstekingsverschijnselen verminderen. Datzelfde geldt voor hitte.

Vermindering van haar is een andere indicatie waarvoor tien apparaten beschikbaar zijn in de VS. Hier zijn het vooral lasers en IPL. Dit zijn methoden die ook in klinieken worden gebruikt tegen ongewenste haargroei, alleen dan in hogere doses. De haarreductie van HUD’s is duidelijk minder, maar zeker meetbaar en voor de meeste gebruikers ook naar tevredenheid.

Ten behoeve van haargroei, vooral bij mannelijke kaalheid, zijn weer andere apparaatjes geschikt. Er zijn er in totaal vier beschikbaar. Eén daarvan is een ‘licht-kam’, een ander is een ‘laser-helm’. Hoe het werkt is niet duidelijk, maar er is een hoge patiënttevredenheid.

Tenslotte zijn er maar liefst veertien lasers en IPL-HUD’s die huidverjonging beloven. De meeste gebruiken onschuldige LED’s, maar twee hebben een laser (1440nm) om de huid te behandelen. Ook hiervan zijn de resultaten goed, hoewel de lasers in mijn ervaring behoorlijke roodheid en daarmee hersteltijd geven.

De conclusies van de auteurs zijn dat deze apparaten effectief zijn. De effectiviteit is geringer dan dezelfde soort apparaten die in klinieken en salons gebruikt worden, maar bij adequaat en frequent gebruik geven ze hoge tevredenheidscores. Er zijn echter mogelijke bijwerkingen en complicaties, zoals roodheid, pijn, pigmentveranderingen en blindheid als de ogen niet voldoende beschermd worden.

Inmiddels worden ook andere indicaties zoals psoriasis onderzocht voor dit soort apparatuur.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: