Hoe veilig is een laserbehandeling?

13
dec
2010
Geplaatst in: Algemeen, Littekens, Veiligheid

We kunnen behoorlijk veel met lasers, peelings, injectables en kleine chirurgische ingrepen. Daarbij zijn deze behandelingen ook een stuk veiliger geworden. Permanente injectables worden niet meer gebruikt. En de lasers zijn beter afgestemd op de huid. Daardoor zijn er eigenlijk geen echte complicaties meer. Hooguit zien we de hersteltijd van de ene en de andere persoon verschillen. Dat kan overigens vervelend genoeg zijn: als je rekent op 1 dag zwelling en het blijken er 3 te zijn, kan dat sociaal nogal wat betekenen.

Lasers werken door gecontroleerde beschadiging. Lasers zijn zodanig afgesteld dat een bepaald onderdeel van de huid vernietigd wordt, b.v. alleen het bloedvaatje of het pigmentvlekje dat zo opvalt. Bij rimpelbehandeling met laser ligt dat anders; dergelijke CO2-lasers verdampen in milliseconden het vocht uit de huid. Daardoor blijft droge massa over, die niet meer leeft. Een klein laagje van de huid is daardoor verdwenen. Tot drie jaar geleden werd zo een heel gebied “ontveld”. Vanuit de haarwortels en de zweet- en  talgklieren herstelde de huid zich weer. Deze werd door het nieuw gevormde collageen mooier en gladder dan tevoren. Nadeel was de grote kans op ontkleuring ten gevolge van de behandeling. Met name aan de randen van het behandelgebied werd een kleur en structuurverschil ten opzichte van de omgeving zichtbaar.

Tegenwoordig wordt de laserstraal van een CO2-laser in kleine stukjes (fracties) van enkele tienden van millimeters opgedeeld. Daartussen wordt de huid niet door laserstralen geraakt en dus niet beschadigd. Deze fractional CO2-laser verdampt 20-50% van het huidoppervlak. Voordeel: genezing van de beschadigde stukjes direct vanuit de omgevende gezonde huid. Nadeel: vaak is een tweede en soms een derde behandeling nodig.

De complicaties zijn: tijdelijke extra kleur van de huid. Deze kan bij donkere huidtypen tot zes maanden duren. Daarna is alles weer normaal. En soms zien we koortsuitslag aan de lippen.

Inmiddels zijn er ruim duizend mensen in de Velthuis Kliniek met fractional CO2-laser behandeld. Ontkleuring is nog niet gezien!

11 reacties
 1. Inge van Veenhuijzen permalink

  Hallo,

  Ik ben bij u in de kliniek zo`n 12 jaar geleden gelaserd rondom de mond en helaas waren verkleuringen toen nog wel aan de orde ik ben een blonde vrouw en heb er toen zeker een maand of drie uitgezien als Popov de clown alleen dan met rood inplaats van wit rond de mond .Maar nu is het nog steeds mooi twaalf jaar later en als ik nu het geld ervoor zou hebben (helaas niet) zou ik het zo weer doen maar dan nu de wangen want de verkleuring en pigment verschil heb ik toen en nu nog prima kunnen verbergen met bruin zonder zon niemand is het ooit opgevallen dat ik om de mond geen pigment heb en dus helemaal wit ben.Ik wilde u dit toch graag een keer vertellen dat het nu nog steeds zo mooi is!
  Met vriendelijke groet,
  Inge van Veenhuijzen

  • drvelthuis permalink

   Dag Inge,

   Dank voor het compliment. Met de traditionele CO2 laser resurfacing heb ik tussen 1995 en 2000 meer dan 2000 mensen behandeld. Een aantal daarvan heb ik de afgelopen jaren terug gezien, maar meestal voor andere problemen dan huidverval, want de huidstructuur is bij iedereen heel goed gebleven. Veel van deze mensen zeggen dat de CO2 laser resurfacing het beste is dat zij ooit gedaan hebben.

   Het is een intensieve behandeling, zoals u ook schrijft. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de roodheid compleet verdwenen is. En het geeft altijd minder kleur in het gebied dat behandeld is. Dat kan betekenen dat er een afscheiding te zien is met de huiddelen die niet behandeld zijn, je moet tenslotte ergens stoppen.

   Meestal wordt het hele gezicht gedaan en is de overgang in de hals zichtbaar, daarom is er jaren gezocht naar een techniek die minder ontkleuring geeft. Die is inmiddels gevonden in fractional CO2 laser rejuvenation. We noemen het geen resurfacing meer, omdat niet het hele huidoppervlak vernieuwd wordt. De oorspronkelijke laserstraal wordt opgesplitst in kleine delen (fracties) met een doorsnede van nog geen millimeter.

   CO2 laser rejuvenation is minder effectief dan CO2 resurfacing. Daarom wordt vaak een combinatie gebruikt: het deel met diepe rimpels met resurfacing, de omgeving met rejuvenation. Of het gehele gebied wordt met laser rejuvenation gedaan, maar dan 2 tot 3 keer met 4-6 weken tussenruimte. Met die nieuwe techniek heb ikzelf inmiddels ook al 400 mensen behandeld. Er is nog geen enkel geval van huidontkleuring opgetreden!

   Er is de afgelopen jaren veel technische vooruitgang geboekt, maar ons streven naar een optimaal resultaat is nog steeds hetzelfde, daarom vind ik het erg fijn te horen dat de laserbehandeling ook voor jou heeft gewerkt.

 2. Anne permalink

  Geachte dokter veldhuis, ik ben een meisje van 15 jaar. Ik heb veel last van littekens ( vooral van puistjes) op mijn rug, maar hoeveel zou dit laseren ongeveer kosten? En doet het pijn? Ik hoor graag meer van u. Groetjes anne

  • drvelthuis permalink

   Beste Anne,
   We kunnen niet zo maar alle littekens behandelen. Zeker op de rug zijn er beperkingen omdat de huid minder goed geneest dan in het gezicht. Ik zou het bij jou moeten zien voordat ik echt kan zeggen of het gaat werken.
   Het doet altijd wel een beetje ijn tijdens de behandeling. We kunnen echter meet EMLA verdovingscreme de pijn heel laag houden.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. Velthuis

 3. A vd Kolk permalink

  Beste dr Velthuis,

  Ik heb veel last van koortsuitslag.
  Als ik koorstuitslag heb kan ik dan ook een CO2 gefractioneerde laser behandeling ondergaan?

  Groetjes A vd Kolk

  • drvelthuis permalink

   Geachte A. vd. Kolk,
   Bij een actieve herpes simplex infectie (‘koortsuitslag”) kunt u geen fractional CO2 laser ondergaan indien dit het gebied betreft waar u behandeld gaat worden.
   Als u vaak last heeft van herpes in het gezicht, kan de arts preventief anti-herpes middelen voorschrijven om een uitbraak tijdens of direct na de laserbehandeling te voorkomen.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 4. lian permalink

  wat houdt carbonlaser behandeling in? en is het veilig?

 5. peet permalink

  Hallo,ik heb op mijn kin vaak last gehad van ontstekingen waardoor er kleine oneffenheden littekentjes (icepicks) zijn ontstaan. Ik vind dit verschrikkelijk en schaam me er ook voor.Wat is de beste methode om dit weg te krijgen of tenminste te verminderen. Is het ook mogelijk plaatselijk te behandelen en wat zijn de kosten hiervan.

 6. Terry Gerth permalink

  Ik heb een vraag. Ik heb last van koortslip. Zo n 3 keer per jaar.
  Mijn tandarts vertelde dat als je je lippen laat laseren dat je het dan nooit meer terug krijgt. Is dat waar? Als ik dan een koortslip heb, dan heb ik niet 1 blaasje, maar stuk of 4 of vijf. Zo ja, wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

 7. Caroline permalink

  Hallo,

  Ik heb een dochtertje van 8 jaar die sinds bijna een jaar maandelijks een koortslip heeft.
  Mijn tandarts sprak over laseren als behandeling, maar kan/mag dit al bij zulke kleine kinderen? En wanneer wordt de behandeling dan best toegepast. Als ze een koortslip heeft of net wanneer ze koortslipvrij is?

Voeg een nieuwe reactie toe: