hemangiomen en wijnvlekken

28
mrt
2016
Geplaatst in: Algemeen

 

Hemangioom en nevus flammeus zijn twee huidafwijkingen waar baby’s mee geboren kunnen worden. Het hemangioom begint als een klein rood bolletje en breidt zich de eerste levensjaren uit, waarbij het enorme proporties aan kan nemen. De nevus flammeus (wijnvlek) is een rode vlek die plat in de huid ligt en die niet toeneemt in grootte, maar wel meegroeit met de groei van baby naar volwassene.

In het maartnummer 2016 van het Journal of the American Academy of Dermatology staan artikelen over beide aandoeningen.

Het hemangioom werd vroeger op verschillende manieren behandeld, onder andere met lasers. Veel mensen (ook artsen heb ik gemerkt !) weten niet dat behandeling met tabletjes propanolol (een beta-blokker) sinds ca. 2010 de eerste keus is. Het artikel van deze maand gaat over de vergelijkingen tussen propanol en een ander middel tegen hoge bloeddruk (captopril). De uitkomst is dat propanolol behandeling superieur is.

Het artikel over nevus flammeus betreft de vraag waarom lasertherapie beter helpt bij een wijnvlek aan de zijkant van het gezicht in vergelijking met die centraal in het gezicht gelegen. Dertien patienten kregen 3 behandelingen met de pulsed dye laser. Twee maanden na de laatste behandeling bleek er 34% verbetering bij de wijnvlekken aan de zijkanten en slechts 9% verbetering bij die midden in het gezicht. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de meer oppervlakkig gelegen bloedvaatjes aan de zijkant van het gezicht.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: