Haarverlies door een strakke paardenstaart?

29
jan
2019
Geplaatst in: Haar

Voor twee congressen waar ik binnenkort moet spreken, lees ik opnieuw over de verschillende vormen van haarverlies.

Een van de diagnoses die ik volgens mij dagelijks voorbij zie komen, is de tractie alopecie. Door te hard aan haren te trekken worden die losgetrokken uit de haarwortels. Daar blijven kleine beschadigingen achter en soms zelfs kleine bloedinkjes. Na genezing komt de groeikern van de haarwortel niet altijd meer op de normale manier terug en kan een miniatuur-haar ontstaan. Soms ontstaan er microscopische littekens en komen er zelfs helemaal geen haren meer terug.

In medische tijdschriften is weinig over dit fenomeen te vinden. We weten niet hoeveel tractie aan de haren moet plaatsvinden, hoe langdurig, hoe frequent (of het überhaupt met frequentie te maken heeft), etc. Wel is duidelijk dat het meestal aan de randen van de hoofdbeharing optreedt, zowel op het voorhoofd en aan de slapen, als achter op het hoofd. Ook is duidelijk dat het een probleem van meisjes en vrouwen is, dat het in alle rassen voorkomt en dat het vaker bij oudere vrouwen dan bij jonge meisjes gevonden wordt. Dat laatste wijst er op dat regelmatig en langdurig trekken aan de haren een rol speelt.

In een onderzoek is Zuid-Afrika werd bij 32% van de vrouwen aanwijzing voor tractie alopecie gezien. Andere delen van de wereld geven lagere percentages. Een Amerikaanse studie geeft 18%.

De enige behandeloptie is preventie. Voorlichting geven over dat te strak aan de haren trekken bijvoorbeeld door een paardenstaart met lange en zware haren, tot haarverlies kan leiden. Een paardenstaart moet zeker niet zo strak zitten dat het pijn gaat doen.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: