Fillers in het onderooglid (2)

26
jul
2012
Geplaatst in: Fillers

Dan bestaat er bij het gebruik van fillers aan het onderooglid de kans om blind te worden, vooral bij onoordeelkundig spuiten. Met name geldt dat voor inspuiten met te hoge druk. Tijdens het FACE congres (juni 2012) bleek dat er in Engeland 15 personen geregistreerd zijn, die blind waren geworden door fillers. In dat land worden veel van deze behandelingen door niet-artsen uitgevoerd en er is nu een sterke stroming ontstaan die dat wil verbieden. In Frankrijk en België is het spuiten van Botox en fillers inmiddels alleen nog toegestaan aan medisch specialisten. In Nederland zijn het alleen artsen die fillers gebruiken, maar er is veel verschil in kwaliteit.

Lang bestaande zwelling (oedeem)
Er zijn inmiddels een paar wetenschappelijke artikelen verschenen over langdurige zwelling van de onderoogleden na injecties met fillers. Uit de plastische chirurgie was ook al bekend dat sommige mensen na een onderooglid operatie langere zwelling hebben. Bij een goede arts heeft dit probleem niet veel met de behandeling te maken, maar is vooral een eigenschap van de patiënt zelf: sommige mensen hebben deze neiging nu eenmaal. Bij fillers kan met hyaluronidase het oedeem vrijwel altijd snel opgelost worden. Maar de gebruikte filler is dan meteen ook verdwenen, waardoor het voordelige effect ook weg is.

Een slechte injectietechniek kan dit probleem ook geven door verkeerde plaatsing van het product, waardoor lymfevaten of de traanbuis dichtgedrukt worden.

Het Tyndall effect
Deze blauwe verkleuring ontstaat doordat zichtbaar licht verschillende golflengten kent, die alle op een andere manier verstrooid worden in water. Blauw licht wordt meer verstrooid en teruggekaatst dan andere kleuren, waardoor helder water blauw is evenals een wolkenloze lucht. Hyaluronzuur fillers bestaan ook grotendeels uit water en, indien deze vlak onderhuids zitten zien we een blauwe kleur. Dit is te camoufleren en het verdwijnt als de filler uiteindelijk in het lichaam opgenomen is. Maar ook hierbij geldt: met hyaluronidase is het zo weg te werken. Ook het Tyndall effect kan overigens een uiting zijn van slechte injectietechniek: te oppervlakkige plaatsing.

Allergie
De huidige generatie fillers op basis van hyaluronzuur geven geen allergieën. Ze worden namelijk identiek aan het menselijke hyaluronzuur nagemaakt in de fabriek. Bij de goedkopere producten kunnen er sporen van het extractiemiddel dat gebruikt wordt om de werkzame stof te zuiveren, gevonden worden. Bij twijfel of er sprake zou kunnen zijn van een allergie, wordt een kleine hoeveelheid van het product in de bovenarm ingespoten. In dat geval wordt geadviseerd 1 maand te wachten om te zien of er een reactie optreedt. Indien er geen reactie gezien of gevoeld wordt, is gebruik veilig.

Bultjes na inspuiten
Meestal worden bulten na inspuiting gezien (of gevoeld) omdat er veel materiaal in ingespoten. Soms wordt dat bewust gedaan, b.v. bij erg diep-liggende traangootjes (dan mag het alleen voelbaar zijn en niet zichtbaar!), maar meestal is er gewoon te veel gespoten.

Heel zelden treden bulten op door niet-hygienisch werken met als gevolg een infectie. Nog zeldzamer zijn (afstotings)reacties van het lichaam op het ingespoten stof. Hiervan zijn slechts enkele meldingen (op meer dan 10 miljoen behandelingen). In alle gevallen helpt hierbij ook weer het hyaluronidase het beste.

28 reacties
 1. Ik heb 4 dagen geleden een filler in mij kring van mijn oog bij laten spuiten,gelijk erna werd het blouw en is het verdikt,en er zit een buitje in.De vorige keer had ik dit niet en dit keer was het een andere arts.nu maak ik mij zorgen hoe het nu het bultje weggaat en hoe mijn oog eruit komt te zien.Ergens heb ik geen vertrouwen in deze arts maar de arts van de vorige keer werkt daar niet meer.Maandag maar weer terug naar deze kliniek Xxx

  • drvelthuis permalink

   Dag Iwona,

   Ik neem aan dat u behandeld bent met een hyaluronzuur-filler. Dit probleem zijn wij ook weleens, ook zonder blauwe plekken. Afhankelijk van het gebruikte middel, verdwijnt de verdikking binnen 2 tot 6 weken. Door de blauwe plek gaat het allemaal wel wat langzamer.

   • rosa permalink

    Ik ben 3 dagen geleden behandeld met Teosyal Redensity II onder beide ogen.
    Op de plek van de injectie zit een blauw plekje en het lijkt of ik geprikt ben door een mug.
    Ook de dikte hiervan lijkt op een muggenbeet. Ik voel me VRESELIJK.
    Ik heb geen idee of dit de verdikking is van het prikken of dat er teveel filler zit.
    Ik heb angst voor hyaluronidase omdat het ook vreselikke effecren kan geven heb ik gelezen. Wat is wijsheid? Moet het er meteen naar behoren uitzien of is dit normaal?

    • rosa permalink

     Na massage van de “muggenbultjes” was alles opgelost.
     Tegen de zwelling is Diclofenac aangeraden, arnica eerste hulp zalf, veel water drinken en rechtop slapen elke dag forse verbetering!

    • drvelthuis permalink

     Beste Rosa,
     U moet gewoon even afwachten. Bij veel mensen is de huid gevoelig voor prikken en laat de insteekplaats een paar dagen een zwelling zien. Hyaluronidase is nu nog niet aan de orde, maar als het nodig is en in kleine hoeveelheden goed ingespoten wordt, is het een wondermiddel.

     Hartelijke groet, dr. Velthuis

 2. Miranda permalink

  Beste meneer velthuis,
  Ik heb ruim een jaar geleden mijn traangoot onder beide ogen laten opvullen met restylane, in de Bergman kliniek. Ik las u blog over dat er mensen blind zijn geworden door fillers in het onderooglid. Moet ik mij nu zorgen maken?
  Groetjes miranda

  • drvelthuis permalink

   Beste Miranda,
   Nee u hoeft zich absoluut geen zorgen te maken. Dat gebeurt alleen tijdens het inspuiten zelf. Als de behandelingen en het resultaat naar tevredenheid is, is er niets aan de hand.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. Peter Velthuis

 3. Anne permalink

  Geachte heer Velhuis,

  Enkele maanden geleden ben ik door een kliniek behandeld met Teosyal. Gelijk na de inspuiting werk mijn huid rood op plaatsen waar niet gespoten was. Ik had vreselijk veel pijn, kon er niet meer van slapen. Ik heb daarop volgend de kliniek gebeld. Zij gaven aan dat dit normaal was. Een dag later kreeg ik allerlei etterbultjes in mijn gezicht, de dag erop was het nog erger en knapte mijn huid open. De huisarts heeft mij Prednisolon voorgeschreven en een antibioticakuur tegen bacteriële infecties. Ik heb nu maanden later nog steeds littekens in mijn gezicht. Volgens mijn huisarts zullen de rode plekken binnen , jaar verdwijnen en een aantal littekens waarschijnlijk nooit helemaal. Mijn huid is niet ontsmet voor de behandeling, maar de kliniek geeft aan dat zij niet verwijtbaar zijn en dat het om een allergische reactie gaat. Volgens mijn huisarts was het een bacteriële infectie. Ik heb in een ver verleden eerder een filler gebruikt op een andere plek (Radiesse). Ik wil heel graag weten of ik gewoon pech heb gehad of dat het een verwijtbare fout is. Kent u dit verschijnsel?

  • drvelthuis permalink

   Beste Anne,
   Ik vind het moeilijk hier een goed antwoord op te geven. De diagnose allergie kan ik niet in verband brengen met de inspuitingen. Want dan zouden juist wel de ingespoten plekken moeten reageren en niet de gebieden er naast. Of was er toch sprake van infecties. Zeker als er etter uit de huid kwam, zou je dat denken. Maar daarbij geldt ook: waarom dan niet op de ingespoten plekken.
   Eigenlijk zou ik er alleen iets zinnig over kunnen zeggen, als u mij foto’s opstuurt van de problemen die u destijds had en de situatie zoals die nu is. Kan dat?

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 4. Tanja permalink

  Geachte Dr Velthuis,

  Ik heb mijn traangootjes laten opvullen met hyaluronzuur-filler. De dag erna kreeg ik wallen onder mijn ogen onder het behandelde gebied. De arts gaf aan dat hij niet diep genoeg gespoten had. Ik ben 3x teruggeweest en 3x heeft de arts hyaluronidase in het behandelde gebied gespoten, maar niet in de wallen want daar was hij niet geweest. Het hielp telkens een beetje maar niet afdoende ik heb nog steeds wallen op de oogkas. Is dit op te lossen door hyaluronidase in de wallen te spuiten? En als ik bovenstaande lees ben ik dan niet geschikt voor het opvullen van de traangootjes of lukt het wel als er dieper gespoten wordt?

  Met vriendelijke groet,
  Tanja

  • drvelthuis permalink

   Beste Tanja,
   Ik vind dit een moeilijke vraag, want ik kan niet zien waar er gespoten is en wat er nu nog voor verdikking zit.
   In het algemeen kun je stellen dat er mensen zijn die op hyaluronzuurinjecties onder de ogen met langdurige zwelling reageren. Deze zwelling gaat pas echt weg als alle hyaluronzuur is opgelost d.m.v. hyaluronidase. Jij zou zo iemand kunnen zijn. En dat maakt je ongeschikt voor herhaling van deze behandeling. En ik zou inderdaad nog een keer hyauronidase in laten spuiten, niet in de wallen maar op deplaatsen waar de hyaluronzuur is ingespoten.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 5. marga permalink

  Heb 2maanden geleden fillers laten zetten in wang en lip ,ik vond persoon,lijk dat ze er heel veel in spoot nu heb ik overal onstekingen onder me oog in het hoekje me wangen worden harde schijven en krijg daarbij koorts ik heb mijn arts die de fillers heb gezet er mee geconfronteerd zij blijft mij antibiotica geven

 6. anne permalink

  Doordat mijn huid onder mijn oogleden te dun is, was het niet mogelijk om een ooglidcorrectie uit te voeren.
  dr Jeroen Stevens destijds werkzaam bij ” de Schumacher Kliniek” in den Haag raadde mij een permanente filler aan. Nou dat heb ik geweten, dikke harde bulten onder mijn ogen. Dr Stevens had bij mij de filler alcamid ingespoten. Nu ben ik een aantal jaren verder en ruim twee duizend euro’s lichter, om doormiddel van een operatie deze troep uit mijn gezicht te krijgen.
  dus dames, pas op wat je in laat spuiten.
  Bekendheid van kliniek en arts blijkt een lachertje. Beter is het om in contact te komen danwel recenties te lezen van andere patiënten.

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouw,
   Er is in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (afdeling dermatologie) een spreekuur voor personen met klachten van permanente fillers geopend. Na verwijzing door uw huisarts, kunt u daar terecht voor behandeling.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 7. Danielle permalink

  Goedemiddag,

  Ik heb vorige week fillers laten spuiten in mijn traangootjes. Het is goed gegaan, weinig pijn geen zwelling of blauwe plekken. Maar ik was gelijk al niet echt onder de indruk van het resultaat. De arts gaaf aan over 4 weken er weer naar te kijken en eventueel wat bij te spuiten.
  Dus ik ben vertrokken.
  Savonds voelde ik wat prikken in m’n oog en ik weet niet of het mogelijk is maar ik had het idee dat de filler m’n ogen in liep. En ik zie nu totaal geen verschil meer met voor het inspuiten van de filler. Is dit überhaupt mogelijk?

 8. Anne permalink

  Geachte Dr. P. Velthuis

  Ik liet vorig jaar in mei fillers inspuiten (Juvéderm – Voluma with Lidocaïne 0.5 ml rechts en 0.5 ml links) ter hoogte van de jukbeenderen. Een maand later liet ik mijn kraaiepootjes wegspuiten met botox.
  Enkele dagen later kreeg ik oedeem op de plaats waar de fillers gespoten werden en in plaats van een mooi resultaat te geven zit ik nu met wallen en een uitgesproken traangoot aan de linker kan wat een groot verschil geeft tussen de linker en rechter helft van het gelaat.
  Wat zou hier de oorzaak van zijn en hoe kunnen we deze zwellingen weg krijgen?
  Met dank en vriendelijke groeten,
  Anne

 9. Anne permalink

  Ik heb een vraag. 2 weken geleden hzuur met hylirondase laten in spuiten.
  nu zit ik met een deuk onder mijn rechter oog ,,, herstel dit nog?

  Graag hoor ik van u

 10. Niki D. permalink

  Beste,

  Gisteren heb ik de zogenaamde filler in mijn traangootjes laten spuiten door een gespecialiseerde arts. Het resultaat is verbluffend, want voordien had ik erg veel last van bruine randen onder de ogen en ook een soort van inzakking of putvorming onder de ogen. Nu lijkt mijn blik veel jonger en frisser. Erg mooi en ik lijk wel 3 jaar jonger!

  Toch merk ik 2 bultjes in mijn onderoogleden, één langs elke kant. De bultjes komen duidelijk van de overgang van daar waar wel en geen filler zit. De bultjes zijn vooral zichtbaar tijdens de eerste helft van de dag en bij het opstaan. Dat is minder leuk (of hoort dit zo te zijn en zal dit nog wegtrekken?). Bovendien voel je de filler ook mooi zitten en kan je de baan waarin de filler zich heeft vastgezet zo voelen met je vinger.

  Is er te veel gespoten? En wat kan ik doen om de bultjesvorming en beetje te verhelpen, maar het mooie resultaat van mijn “verjonging” toch te behouden?

  Alvast bedankt.

  Niki

  • Sara permalink

   Ik ben heel blij te lezen dat er wel iemand is
   die goeie resultaat heeft.. Nou sta ik op t punt
   om dezelfde behandeling te laten uitvoeren
   maar ik twijfel tussen 3 klinieken. Zou je me anders
   privé kunnen mailen , ik zou graag willen weten
   waar jij het hebt laten doen en door welke arts.
   Je zou me echt enorm helpen ..

   Ik hoor graag van je ..

  • Tineke permalink

   Dag Niki,

   Ik heb exact zelfde nu. Een verdikking/bult langs beide zijden. Ik heb het idee dat dat de plaats is waar ze met de naald onder de huid zijn geweest. Vraag mij inderdaad ook af of dit wegtrekt of niet?

   Groetjes,

   Tineke

 11. Lisa permalink

  Geachte dr. Velthuis,

  Ik heb nu twee keer teosyal redensity 2 onder mijn ogen laten spuiten (2x 0,5 ml), maar ik zie bijna geen resultaat. Ik heb blauwe plekken onder mijn ogen vanwege een dunne huid en de arts heeft het ongeveer een halve cm onder mijn wallen gespoten. Als ik filmpjes bekijk zie ik dat ze het vaak hoger doen (echt in de traangoot) en ik vroeg me af of dat de reden kon zijn waarom er bijna niets te zien is. Kunt u me misschien vertellen of het bij mij te laag was?

  met vriendelijke groet

 12. Gio permalink

  Ik heb me lachrimpels opgevuld met hyamax filler maar lijkt alsof k nu dieper rimpel heb als voorheen jaren terug werd bij mij restylane geinjecteerd mijn vraag was kan dit ook verbeeld ik dat alleen maar maar ik ben er echt niet aan beter geworden en nog een vraag als je lachrimpels behandelt word je gezicht voller dikker ik wil dat niet bijvomdat ik model ben en driehoek vorm moet behouden

 13. sevan permalink

  Zijn er ook mensen die heel tevreden zijn met het resultaat??

  • diana permalink

   Sevan: ik ben gister voor het bijwerken van traangoot geweest. Arts heeft in twee keer ingespoten met tussen pose van 3 weken, om verdikking/zwelling etc. te voorkomen. Erg mooi resultaat, ben er erg blij mee.
   Dus ja, haha, ik ben blij 🙂

  • Peter Velthuis permalink

   Ja, de meeste mensen zijn heel tevreden na fillers onder de ogen.
   Met vriendelijke groet,
   dr Peter Velthuis

 14. Anita permalink

  Geachte heer Velthuizen,
  Ik heb 3 jaar geleden een enorme hoeveelheid filler (theosyal) rond de jukbeenderen ingespoten gekregen. Dit zou 1 ml moeten zijn maar denken zelf dat dit minstens 3 ml is geweest. De bedoeling was volume rond het jukbeen maar het ging steeds verder. Jukbeenderen, naast ogen, onder ogen, in wenkbrouwen (?), en behoorlijk hardhandig. Het heeft y weken geduurd voor de zwellingen en alle kleuren van de regenboog weg waren. Achtergebleven zijn uiteindelijk nog steeds bobbels rond oog en in wenkbrauw. Ik denk zelf dat dit hematomen zijn door hardhandige werkwijze. Desbetreffende arts (?) gaat er niet op in (dhr Firdausi, Rotterdam en Den Haag) Kunt u er iets over zeggen? Ik vind het vreselijk. Vrijdag. Graag. Anita Brands.

 15. T van Dijk permalink

  Ongeveer 14 maanden gelden zijn mijn wallen opgevuld met filler. Nu is aan de linkerkant nog steeds een glazige zwelling onder mijn oog zichtbaar. Het lijkt of de filler nog steeds niet is opgelost.. En dat er vocht in zit dat niet weg kan..
  Weet u wat ik moet doen?

  • Peter Velthuis permalink

   Geachte T. van Dijk,

   Dit is een bekend probleem. Als er veel filler is ingespoten kan deze behoorlijk lang blijven zitten en het lymfesysteem beknellen. Dat geeft vochtophoping.
   Na verloop van tijd gaat dit vanzelf weg. het oplossen kan versneld worden door het enzym hyaluronidase in te spuiten op die plaats.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

Voeg een nieuwe reactie toe: