Face lifting door Botox

13
feb
2017
Geplaatst in: Botox

In december 2016 werd een bijzonder onderzoek gepubliceerd door een groep artsen uit Thailand (J Cosm Dermat). Zij vergeleken behandeling van abobotuline toxine (Botox) aan de ene kant van het gezicht met steriel fysiologisch zout (zeg maar: water) aan de andere kant van het gezicht. Daarbij werden injectiepunten op het voorhoofd, naast de ogen en langs de gehele zij- en onderrand van het gezicht geïnjecteerd. Het is natuurlijk bekend dat uitschakeling van de spieren die het gezicht naar beneden trekken een soort van facelift effect geeft. Door de ene kant van het gezicht met een werkzame stof te behandelen en de andere kant met een placebo, krijg je een theoretisch goed uitgevoerd onderzoek.

Wat werd er gevonden? Er bleek bij 41% een zichtbare lifting op te treden (tegen 5% van de placebo groep). De lifting was minimaal (1-25%) tot matig (26-50%). Voorts bleken mensen jonger dan 32 jaar significant vaker lifting te hebben dan ouderen.

Er wordt ook wel eens gezegd dat er een onmiddellijk liftend effect van Botox inspuiting bestaat. Ook dat werd getest bij deze groep. Echter de onderzoekers konden slechts bij 50% de kant identificeren die met de echte Botox was ingespoten. Bij evenveel (ook 50%) hadden ze het dus fout. Dat idee klopt dus niet.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: