Eerst dagcrème of eerst zonnebrandcrème?

07
jun
2011
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

Hierbij een tweede blogtekst in de reeks over het gebruik van zonnebrandcrème:

Welke crème eerst?
Omdat dagcrème als werking heeft de huid te voeden en vocht in de huid vast te houden, is deze crème bedoeld om in de huid binnen te dringen. Een zonnebrandcrème daarentegen blijft juist op de huid of in de bovenste huidlagen liggen. Het meest logisch is dus om eerst de dagcrème en daarna de zonnebrandcrème aan te brengen. 

Een uitzondering zijn de zonnebrandcremes die gebaseerd zijn op liposomen of nanosomen. Deze hebben als doel juist door de opperhuid heen dieper in de huid naar binnen te gaan. Dit soort crèmes moet dus weer als eerste gebruikt worden (binnenkort schrijf ik meer over het herkennen van  nanosomen in een crème).

Niet direct na elkaar smeren
Om verdunning van de zonnebrandcrème te voorkomen is het verstandig om de dagcreme eerst goed in de huid door te laten dringen. Dus pas als de huid weer vrijwel droog aanvoelt, kan de zonnebrandcrème opgebracht worden.

Overigens hebben veel dagcrèmes tegenwoordig een SPF en beschermen daardoor  enigszins tegen de zon. Meestal betreft het SPF <10. Zonnebrandcrèmes kunnen het beste buiten blootstelling aan de zon op de huid gesmeerd worden. Als dat niet gebeurt, is al een deel van het zonnefilter ontleed en onwerkzaam. De SPF is dan minder dan op de verpakking staat.

Veel dermatologen maken zich zorgen over het gegeven dat het gebruik van zonnebrandcrèmes mensen langer in de zon laat vertoeven. Verbranden door de zon is namelijk niet het grootste gevaar van de zon. Elke UV-straal geeft een verhoogde kans op huidveroudering en huidkanker.  Zonnebrandcrème beschermt alleen tegen huidkanker als een persoon daarmee niet al te lang in de zon gaat!

4 reacties
 1. Al maanden ben ik op zoek naar de juiste creme te gebruiken voor mijn huid. Ik ben o.a. ook in dit jaar diverse keren geopereerd aan huidkanker en doordat er een voorhoofdslap constructie heeft plaats gevonden heb ik behoorlijke littekens.
  Er is mij gezegd een creme met factor 50 te gebruiken , maar nu begrijp ik dat er ook een gewone gezichtscreme onder zou moeten?
  Mijn huid is zeer gevoelig en allergisch van aard, mijn leeftijd is 60 jaar.
  Ik hoop dat u mij een middel kan aanraden wat ik zou kunnen gebruiken.

  Met vriendelijke groeten
  Tiny van Gils Figee.

  • drvelthuis permalink

   Geachte Tiny van Gils Figee,
   Het is niet per se nodig om een crème onder de zonnebrand crème te gebruiken. Dit artikeltje op mijn blog had betrekken op mensen die altijd naast de zonnebrandcrème ook een dagcrème willen gebruiken.
   Voor gevoelige huid raad ik altijd de producten van Uncover Skincare (www.uncover-skincare.nl dr. Jetske Ultee) of die van ROC Dermatologique aan. Deze worden meestal het beste verdragen.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis, dermatoloog

 2. Annemijn permalink

  Beetje late reactie maar het advies van Dr. Velthuis verbaast mij enigszins. ROC staat erom bekend juist een negatieve uitwerking te hebben op een gevoelige huid ook met Uncover moet je voorzichtig zijn met een gevoelige huid (kwestie van proberen).

  Wegens mijn jarenlange zoektocht voor goede producten voor de gevoelige en droge huid zou ik Avené en/of La Roche Posay willen adviseren.. ook Yentle argan is erg zacht. Van het laatste merk is echter geen zonnebrandcremé verkrijgbaar.

 3. Zwarte Panter permalink

  Een beetje late reactie maar ik gebruik gewoon zonnebrandcreme zonder dagcreme. Voorbeeld tijdens het surfen smeer ik gewoon zonnebrandcreme vorr plekken dat mijn uv werende kleding niet dekt en heb er nooit problemen mee gehad.

Voeg een nieuwe reactie toe: