Een wet tegen zonnebank onder 18 jaar?

22
mei
2012
Geplaatst in: Huidkanker, Veiligheid

In Nederland begint langzaam een lobby te ontstaan om zonnebankstudio’s te verbieden jongeren beneden 18 jaar zonnebanken te laten gebruiken. In Duitsland is dat al een aantal jaren bij wet geregeld

http://www.nu.nl/gezondheid/2033289/duitse-jongeren-mogen-niet-onder-de-zonnebank.html.
Recent is de Amerikaanse staat Californie daar bij gekomen. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/2960939/2011/10/10/Californie-verbiedt-tieners-zonnebankkuur.dhtml

 Jongeren zijn vaak erg onzeker met betrekking tot hun uiterlijk. Het idee dat je mooier bent als je huid bruin is, is heel aanlokkelijk, maar gevaarlijk. Ik zie dagelijks de mensen die vroeger veel te veel in de zon geweest zijn en daar nu 30-40 jaar later de wrange vruchten van plukken in de vorm van veel te veel rimpels of huidkanker plekjes. Mensen boven 18 jaar zijn veel beter in staat de keuze maken al of niet te gaan zonnen en de kans op verslaving aan zonnebank is op jonge leeftijd veel groter. Dat is de gedachte achter een wettelijke regeling (hoewel de leeftijd van mij best 21 jaar mag worden). Het zal duidelijk zijn: ik ondersteun wetgeving op dit gebied van harte!

2 reacties
 1. Goedemorgen dr. Velthuis,

  Graag wijze we u op het feit dat de wet waar u voor pleit in Nederland al vanaf 2007 geldt en wordt gehandhaafd!
  Met de komst van de nieuwe Europese Norm, waarbinnen alle zonnebanken in Europa (en dus Nederland) aan de eis voor consumentenveiligheid voldoen volgens de Europese Unie, is dit allemaal prima geregeld in Nederland.
  Jongeren tot 18 jaar mogen niet onder de zonnebank en moeten erg voorzichtig zijn in de buitenzon met hun extra kwetsbare huid. Helaas zien we juist dat deze groep zich in de zomermaanden zowel in Nederland als in het buitenland veel huidschade oploopt door onverantwoord zongedrag ‘buiten’ met huidverbranding tot gevolg.

  Als u of uw lezers meer informatie wensen over de geldende regelgeving omtrent zonnebanken in Nederland, dan horen we het graag!

  Hartelijke groeten,
  Samenwerking Verantwoord Zonnen

 2. drvelthuis permalink

  Dag meneer, mevrouw,

  dank voor uw toevoeging aan mijn blog!

  Met vriendelijke groet,
  Dr. Peter Velthuis

Voeg een nieuwe reactie toe: