Diagnose melanomen

26
jun
2013
Geplaatst in: Huidkanker, Innovatie

Tijdens de vergadering van de American Academy of Dermatology was er aandacht voor een nieuw apparaat om melanomen op te sporen, de MelaFind. Dit apparaat dat ontwikkeld is met de Duitse firma Carl Zeiss “kijkt” een aantal millimeters in de huid en maakt zo een 3-D afbeelding van een moedervlek.

MelaFind
Uit onderzoek gepubliceerd in 2011 blijkt MelaFind 98% van de melanomen goed aan te geven. De MelaFind blijkt met name veel beter dan de dermatoloog te kunnen beoordelen of een plekje al of niet weggehaald moet worden.

Fotofinder
In Nederland is de MelaFind bij mijn weten nog niet in een ziekenhuis of kliniek beschikbaar. Binnen Helder kliniek, waar ik werk, wordt gebruik gemaakt van Fotofinder, een zogenaamd molemapping systeem. Met molemapping wordt de huid van het gehele lichaam op 17 foto’s helemaal vastgelegd. Bij vervolgfoto’s na 6 maanden vergelijkt de computer de verschillen met de eerste foto’s. De dermatoloog kan vervolgens de veranderde plekken extra nauwkeurig bekijken.

Dermatoscoop
Voor de beoordeling van moedervlekken wordt vaak gebruik gemaakt van een dermatoscoop. Dit apparaat vergroot 20-30x en geeft daardoor veel betere details van een moedervlek weer dan het blote oog.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: