De veiligheid van Radiesse

10
jul
2017
Geplaatst in: Veiligheid

In het juni 2017 nummer van het Journal of Cosmetic Dermatology heeft mijn collega Jonathan Kadouch, dermatoloog en mede bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Dermatologie (NVCD), een bijzonder goed gedocumenteerd artikel geschreven over de veiligheid en complicaties van het middel Radiesse.

Naast de hyaluronzuur fillers bestaat er een groep zogenaamde bio-stimulatoren. Na inspuiting in de subcutis (= direct onder de huid) zetten deze het lichaam aan om ter plaatse extra collageen aan te maken. Radiesse is de bekendste en meest gebruikte uit deze groep. Andere zijn Sculptra (=polymelkzuur), en sinds kort bestaat er ook Ellanse (= polycaprolacton).

De werking van Radiesse is gebaseerd op calcium hydroxy-apatiet (CaHA), een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Botweefsel bestaat daar voornamelijk uit. Bij Radiesse is de CaHA zo verwerkt dat het een soort van gel is geworden die zich makkelijk laat inspuiten. De CaHA verdwijnt geleidelijk, maar vanaf 2 weken na inspuiten tot circa 1 jaar daarna stimuleert het de aanmaak van collageen. Het is een middel dat volume geeft aan weefsel en dus niet geschikt is voor fijne lijntjes. Er worden grotere gebieden bij voorbeeld ingevallen wangen gevuld, of het jukbeen wordt meer geprononceerd gemaakt, en de kaakhoek wordt verstevigd. Dat soort zaken kun je met Radiesse bewerkstelligen.

Hoe veilig is Radiesse? Kadouch heeft literatuuronderzoek gedaan en vond bij 5081 behandeling 173 ‘adverse events’. Meestal waren dit verdikkingen die voelbaar, maar niet zichtbaar waren. Deze verdwijnen meestal vanzelf. Zo niet, dan zijn deze te behandelen door verdunning met steriel water (dit moet op de plaats van het bultje ingespoten worden), gevolgd door massage. Bij 4 mensen (0.01%) werden ontstekingsverschijnselen gezien en bij 2 personen (0.01%) langdurige roodheid op de inspuitplaats.

De conclusie is dat Radiesse een erg veilig middel is en dat de kans op vervelende of langer durende bijwerkingen zeer gering is.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: