Cosmetische behandelingen bij de donkere huid

16
apr
2013
Geplaatst in: Huidverbetering

Tijdens de jaarvergadering van de American Academy of Dermatology begin maart 2013 in Miami was er een interessant symposium over de gekleurde huid of zoals het in de VS politiek correct genoemd wordt: skin of color (=SOC). Volgend de Fitzpatrick classificatie zijn dat huidtypen 4-6.

Bekend is dat SOC meer melanine korrels (verpakt in melanosomen) bevatten dan de lichte huid (huidtypes 1 en 2); ook zijn de melanosomen groter en meer egaal door de huid verspreid. Het aantal melanocyten (=melanine producerende cellen) is niet meer in SOC dan blanke huid. De SOC heeft een natuurlijke sun-protective factor (SPF) vergeleken met de blanke huid van 13.4. donkere mensen kunnen dus wel degelijk verbranden. Maar door deze natuurlijke SPF hebben ze wel een bescherming tegen UV-straling en veroudert hun huid dus ook minder snel. Natuurlijk toont iemand met SOC bij ouder worden wel verslapping, maar de typische huidveroudering van fijne lijntjes, dunner en slappere huid gaan aan hen grotendeels voorbij.

Van de andere kant heeft een donkere huid meer neiging om ongelijk pigment te vormen, vooral na milde beschadigingen. Dat geeft op gebied van cosmetische behandelingen grote beperkingen. Als cosmetisch dermatoloog kun je mensen met SOC niet hetzelfde behandelen als iemand met een blanke huid. Ieder beschadiging geeft kans op extra pigment. Een ander nadeel voor gekleurde mensen is het feit dat hun fibroblasten actiever zijn. Bij wondgenezing geeft dat 15x meer kans op keloid (wildvlees) littekens.

Tijdens het symposium werd dan ook meermalen benadrukt om voorzichtig te zijn bij gekleurde mensen. Wat is moeilijk bij SOC? Vooral peelings, dermabrasie en laser resurfacing Wat kan er wel? Laserontharing (maar dan niet met IPL), huidverstrakking met Accent, Botox en fillers, cosmetische chirurgische ingrepen.

20 reacties
 1. Hanan permalink

  Beste dr. Velthuis,

  Ik heb onder mn oksels een donkere huid van het scheren en heb een aantal pigmentvlekken rondom mijn bikinilijn, ook van het scheren. Nu kwam ik een product tegen op het internet genaamd ‘sterwit’. Dit is een product die donkere plekken op de huid bleekt. Nou vroeg ik me af of u hier iets van af weet en of u mij advies kunt geven op basis van de ingredientenlijst van dit product:

  Ingredienten

  Aqua, Glycerin, Oleum Oryzae, Cetyl Alcohol, Ethylhexyl Stearate, Glyceryl Stearate & Cetearyl Alcohol & Cetyl Palmitate & Cocoglycerides, Ceteareth-20, Sodium Hyaluronate, Salicylic Acid, Glycyrrhiza Glabra Radix, Lactic Acid, Ceteareth-12, “Bityrospermum Parkii”, Aloe Barbadensis, Citric Acid, Methylchloroisothiazilinone.

  • drvelthuis permalink

   Beste Hanan,

   Dit product geeft milde peeling van de huid met stoffen die tevens rechtstreeks op de pigmentatie inwerken.
   Het kan gevaarloos gebruikt worden, mits niet te vaak. Dat wil zeggen niet meer dan 2x daags en zeker niet op een geïrriteerde huid.
   De concentraties van de werkzame producten zijn niet gemeld, maar, omdat deze stoffen achteraan in de ingrediëntenlijst staan, is te verwachten dat die laag zijn. Daarom verwacht ik niet veel werkzaamheid.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. P. Velthuis

 2. Bea Chandi permalink

  Goedemorgen,

  Kunt u salons aanbevelen die mensen met een donkere huid behandelen?

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouws Chandi,

   Nee eerlijk gezegd kan ik u geen salons aanbevelen omdat ik eenvoudig weg het overzicht mis. Ik weet wel dat in veel grote plaatsen (b.v. Amsterdam en Rotterdam) waar veel getinte mensen wonen een groot aantal schoonheidssalons gespecialiseerd zijn in de donkere huid.

   Met vriendelijke groet,
   Dr. Peter Velthuis

 3. suzane permalink

  Goedemiddag,

  Ik kamp al jaren met donkere pigmentvlekken op mijn benen door onsrekingen die zijn ontstaan na muggenbeten in het buitenland. Hierdoor draag ik constant broeken, ook on de zomer.
  Zijn er behandelingen en of producten die goed werken op mijn donkere huid?

  Dank u wel.

  • drvelthuis permalink

   Geachte Suzane,

   Extra pigmentatie op een donker huid is altijd erg moeilijk te behandelen. Iedere therapie werkt namelijk ook op de eigen huidskleur. Agressieve therapieën kunnen zelfs de huid donkerder maken. U moet daarom heel voorzichtig zijn. Lasers en peeling zijn in ieder geval voor u ongeschikt. Misschien kunt u met een milde ontkleurende creme die hydrochinon bevat verbetering krijgen. Ik veracht echter dat het pigment, dat als reactie op de muggensteken ontstaan is, vrij diep zit en niet bereikt kan worden met een crème.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 4. ellisa permalink

  Beste dokter Velthuis
  Ik heb boven gelezen over huid ontkleurende creme met hydrochinon bestand ..

  Waar kan ik deze kopen ?
  Ik wil voor mijn bikini lijn en oksels toepassen .

  Vriendelijk dank
  Ellisa

  • drvelthuis permalink

   Geachte Ellisa,

   Hydrochinon is alleen op recept verkrijgbaar. U moet daarvoor bij uw huisarts langsgaan.

   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 5. Celin permalink

  Goedemiddag Dr Velthuis

  Ik las u reactie aan iemand die een vraag over de werking
  Van sterwit skin stelde en nu las ik dat u het zeer betwijfelt
  Dat het werkzaam zal zijn oftewel zou werken
  Ik heb het product helemaal afgezocht op inet en ook gebeld met ze
  En wat ik lees uit vele ervaringen dat pigmentvlekken verdwijnen
  Na aantal weken de meeste vlekken 2/3a4weken dat is over het algemeen wat ze te horen geven en wat ik ook lees van vele andere gebruikers super enthousiast nu vroeg ik me af waarom u want u bent daar meer gespecialiceerd in natuurlijk maar dat u dan denkt dat h
  auwelijks zal werken? Ik heb drie plekjes in mijn gezicht van nu twee maandenoud waar er pukjeltjes zaten die zijn uitgedrukd heb zelf een
  donkere huid tis al wel lichter geworden doordat ik wat microdermabrasie gedaan heb 3x en vervolgens drie keer minikuur neoderma biopeeling natuurlijke peeling en nu wil ik dus ook gebruik gaan maken van starwhite heb leverancier zowel als fabriek gesproken en al vijf jaar verkopen zij dit product met succses
  Nou was ik benieuwd wat de reden zou zijn van u mening over dat het niet werken zou het product starwhite is ook speciaal voor de gevoelige huid zoals bikinilijn en oksels geschikt en zou het geheel oplichten hiervan zijn ook foto’s van reviews te vinden online ook mensen met pigmentatie vlekken hebben zeer goede resultaat geboekt
  En toch ben ik heel nieuwsgierig naar uw view en u mening hierover
  Lees graag u reactie

  Bedankt Dr
  Groet Celin

  • drvelthuis permalink

   Beste Celin,
   Mijn scepsis komt voort uit het gegeven dat dergelijke OTC producten (zonder recept verkrijgbaar) nooit een hoge dosering werkzame stof kunnen bevatten. Maar als u contact gehad heeft met de fabrikant, is het misschien mogelijk dat zij een lijstje sturen met ingrediënten (liefst met concentraties erbij). Dan geeft mij de mogelijkheid er meer inhoudelijk over te zeggen.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 6. Dave permalink

  Geachte heer Velthuis,
  Dit topic is misschien al iets ouder, maar ik was benieuwd of u al in het bezit bent gekomen van het lijstje met ingrdiënten en daaruit iets over de werkzaamheid kan concluderen.
  Ik heb zelf nl. al twee tubes weggesmeerd, maar betwijfel of ik resultaat zie. Vandaag heb ik ook contact opgenomen met de leverancier omdat zij twee verschillende internetsites beheren, waarop verschillende prijzen voor ogenschijnlijk hetzelfde product adverteren. Zij beweren nu dat de duurdere versie een sterkere werking zou hebben.
  Met vriendelijke groet

 7. Shaya permalink

  Beste heer Velthuis,

  Tijdens het googlen ben ik ook een huidblekende creme tegengekomen, namelijk de Skinlight Whitening Treatment creme. Nu heb ik de creme nog niet gekocht, maar wilde ik uw mening vragen qua samenstelling van de creme, en of deze creme dan werkelijk zou kunnen helpen om de huid wat lichter te maken.

  De Skinlight formule bestaat uit de volgende ingrediënten:

  Aqua, Glyceryl Stearate, Ethylhexyl Stearate, Cetyl Alcohol, Glycerin, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Ceteareth-20, Alcohol, Bellis Perennis Flower Extract, Butyrospermum Parkii Butter, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Citric Acid, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Isopropyl Myristate, Salicylic Acid, Sodium Hyaluronate, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol

  Alvast bedankt, mvg Shaya.

  • drvelthuis permalink

   Beste Shaya,
   Dank voor uw bericht. De stoffen in deze creme zijn onverdacht. U kunt deze crème gevaarloos gebruiken. De werkzaamheid kan ik echter niet voorspellen, omdat er geen percentages van de werkzame bestanddelen opgegeven worden (dat gebeurt overigens nooit).
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 8. Stien permalink

  Er is sinds kort een hyperpigmentatie kliniek in Nederland die ook gespecialiseerd is in het behandelen van de donkere huid.
  In Londen, India, Mauritius en Afrika zijn deze klinieken al een groot succes.
  http://Www.pigmentkliniek.nl of http://www.thehyperpigmentationclinic.com

  ze behandelen ook oude littekens en donkere vlekken op het lichaam.

 9. Renu permalink

  Beste heer Velthuis,

  Ik heb een probleem met pigmentatie bij de vagina. Deze is vele malen donkerder dan mijn normale huid. Dat komt door mijn afkomst (Hindu) Welke middel of wat voor soort behandeling kan ik gebruiken/doen zodat dit minder tot weggaat. Ik wil er echt een oplossing voor hebben daar ik er erg onzeker van word.

  Met vriendelijke groet,
  Renu

 10. Daisy permalink

  Beste heer Velthuis,

  Ik heb erg last van donkere kringen onder mijn ogen door pigment
  Wat kan ik daar aan doen?

  Mvg

 11. Ranoe Amrith permalink

  Goededag,

  Ik lees al de mooie vragen en antwoorden.
  Ik zou graag gebruik willen maken van de sterwit creme. Helaas woon ik in Suriname en heb niemand die mij kan helpen het te vinden. Weet u misschien hoe ik aan de creme kan komen?

  Groeten,
  Ranoe

  • Peter Velthuis permalink

   Geachte Ranoe Amrith,
   Sterwit creme kennen wij niet in nederland. Wel weet ik dat in veel van dit soort blekende creme’s hoge doses van hydrochinon zitten. Ik zou daar mee oppassen. Langdurig frequent gebruik kan leiden tot confetti-achtige pigmentvlekken.
   Hartelijke groet, dr. Velthuis

 12. Soesma permalink

  Geachte heer Velthuis,

  Ik heb een hindoestaanse huid en heb al heel lang last van donkere vlekken op mijn gezicht. Deze zijn onstaan door pukkels. Hierdoor ben ik verplicht om elke dag make-up te gebruiken om deze te camoufleren wat ik eigenlijk niet zo prettig vind.
  Wat kan ik gebruiken om deze vlekken te laten vervagen/verdwijnen?
  Ik hoor het graag.

  Met vr.grt,

  Soesma

 13. Tina permalink

  Beste Dr Velthuis,

  Ik heb een donkere huidskleur ( Midden-afrikaanse afkomst) en ik zou graag mijn gevoelige plekken (schaamstreek, oksel billen) willen blekken omdat ze 3 tinten donkerder zijn dan de rest van mijn lichaam. Welke producten zou u mij aanraden?

  Alvast bedankt.

Voeg een nieuwe reactie toe: