Cijfers over injectables met als conclusie: hyaluronzuur fillers geven zeer weinig complicaties!

29
mrt
2018
Geplaatst in: Botox, Fillers

Dit weekend werd een artikel van onze onderzoeksgroep uit het ErasmusMC gepubliceerd in het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV). Dat ging over het aantal injectable behandelingen dat in Nederland werd uitgevoerd in 2016. Daaruit bleek dat er ongeveer 140.000 filler behandelingen en 250.000 toxine behandelingen zijn gedaan. Die aantallen verrasten mij nogal. Ik dacht dat ze lager zouden zijn.

Wij deden dit onderzoek om na te gaan hoe hoog de frequentie van hyaluronzuur filler complicaties in Nederland is. Op onze polikliniek voor complicaties van fillers zien wij jaarlijks ongeveer 50 nieuwe patiënten met problemen na inspuiting van een hyaluronzuur fillers. Afgezet tegen het aantal van 140.000 is dat ongeveer 0.03%. Nou denk ik dat veel cosmetisch artsen hun patiënten met complicaties niet naar onze polikliniek doorsturen maar zelf behandelen. Wij krijgen, denk ik, alleen de erg moeilijk gevallen. Maar zelfs als het aantal complicaties in Nederland tien keer zoveel is als dat wij zien, dan nog is de frequentie van complicaties na hyaluronzuur fillers erg laag, namelijk 3 op 1000.

De Telegraaf heeft dit onderzoek groot op de voorpagina gezet. Echter, de tekst van de kop op pagina 2 is fout. We moeten ons niet te veel zorgen maken over de hyaluronzuur fillers. Die zijn heel veilig. Van Botox zien wij eigenlijk nooit complicaties.

Wel is het waar dat we op onze polikliniek steeds meer filler complicaties zien en dan met name bij mensen die zich in het buitenland hebben laten behandelen. Daarbij zijn bijna altijd niet-oplosbare materialen gebruikt, stoffen die meestal bij ons in Nederland onbekend zijn. We moeten enorm ons best doen om die mensen adequaat te behandelen.

We kunnen deze misdadige praktijken in het buitenland natuurlijk niet stoppen. Alleen preventie helpt. Mensen moeten weten dat dit soort producten in laten spuiten gevaarlijk is. Daarvoor is zo’n artikel in de Telegraaf wel weer heel zinvol.

Hieronder de link naar de tekst van het artikel in de Telegraaf van 24 maart 2018 (voorpagina: Massaal aan botox en filler; pagina 2: Ik heb er zoveel spijt van). Ook vindt u hieronder de link naar het artikel “Numbers on injectable treatments in the Netherlands in 2016” in het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Massaal aan botox en filler – Ik heb Spijt artikel Telegraaf 24 maart 2018

Decates_et_al-2018-Journal_of_the_European_Academy_of_Dermatology_and_Venereology

 

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: