Braziliaans carnaval voor chirurg

27
sep
2011
Geplaatst in: Algemeen, Innovatie

Op 13 augustus jl. meldt de Nederlandse antropoloog Alexander Edmonds een interessante gebeurtenis via een blog http://opinionator.blogs.nytimes.com/2011/08/13/a-necessary-vanity/

Hij beschrijft hoe tijdens het carnaval in Rio de Janeiro een parade gehouden wordt ter ere van een plastisch chirurg dr. Ivo Pitanguy. Deze chirurg loopt zelf voorop, omringt door schaars geklede en met veren bedekte Samba danseressen. De zanger uit de groep bezingt de arts omdat hij het zelfvertrouwen in ieders ego losmaakt en een scalpel vanuit de hemel heeft gekregen.

Psycholoog met mes
De arts is populair in Brazilië  omdat hij vindt dat cosmetische chirurgie een grondrecht zou moeten zijn. Artsen die door hem zijn opgeleid voeren cosmetische operaties uit tegen minimale vergoeding. Pitanguy vindt dat hij niet het lichaam maar de geest helpt. Door mensen mooier te maken, verhoogt hij hun zelfvertrouwen: een plastisch chirurg is een psycholoog met een mes.

Iedereen aan de botox of chirurgie
De democratisering van de cosmetische chirurgie is in Brazilie ver doorgevoerd. Er zijn net zo veel chirurgische klinieken als schoonheidsalons in Rio. Van de mensen met een inkomen gaat nauwelijks meer iemand over straat die niet behandeld is met Botox of chirurgie. De consequentie is wel dat iedereen en beetje op elkaar gaat lijken.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: