Botuline toxine doet meer dan alleen maar spierwerking verminderen (1)

07
sep
2016
Geplaatst in: Botox

In het nummer van april 2016 van Aesthetic Surgery Journal wordt de literatuur op het gebied van spieratrofie na injecties met botuline toxine beschreven (PD Durand et al. P 482-489).

Zoals bekend, krijgen spieren die niet gebruikt worden te maken met atrofie. Dat wil zeggen: ze worden dunner. Kijk maar eens naar een zieke in bed of een ruimtereiziger na enige tijd van gewichtloosheid. Ook na botoxinjecties treedt dit fenomeen op. Dat kan een ongewenst, maar ook een gewenst effect zijn.

Meestal is de vermindering van spiervolume niet zichtbaar. Er is wereldwijd slechts één geval gepubliceerd van deukjes bij mimiekspieren. In dit geval in het voorhoofd na behandeling van een spier tussen de wenkbrauwen. Bij gebruik van botox voor migraine wordt een dikke spier aan de zijkant van het hoofd (grotendeels tussen de haren) ingespoten. Een geringe mate van atrofie is dan bij iedereen zichtbaar.

Zo is ook de dikke kauwspier (M. masseter) gevoelig voor atrofie. Dat is echter niet bij iedereen onvoordelig, want van dit effect kan ook in therapeutische zin gebruik van gemaakt worden. Inspuiting van deze spier nabij de kaakhoek geeft een ronder gezicht. Vooral Aziatische mensen hebben deze therapie ontdekt. Het atrofie-effect wordt ook gebruikt om kuiten een mooiere vorm te geven.

Om deze effecten bij kaak en kuit te krijgen, is wel een grote hoeveelheid botox nodig: de meeste artsen gebruiken minimaal 50, maar soms wel 180 eenheden. Ter vergelijking: voor behandeling van kraaienpootjes worden 25 eenheden gebruikt.

2 reacties
  1. Kan je allergisch zijn voor botox? Of zwelling overhouden na botox behandeling?

  2. Patty Bakker permalink

    Zijn er ongunstige bijwerkingen van Botox?

Voeg een nieuwe reactie toe: