Botox tegen flushing bij rosacea

29
apr
2014
Geplaatst in: Innovatie

Op 26 maart 2013 plaatste ik op dit blog een tekst over nieuwe ontwikkelingen bij rosacea. Dat had betrekking op het gebruik van Botox tegen alle verschijnselen van rosacea.
Inmiddels is er binnen de Velthuis kliniek een onderzoek afgerond over het effect van Botox bij rosacea. Daarbij werden 10 patiënten behandeld met prikjes in de huid van de wangen (en soms het voorhoofd). Gekeken werd naar permanente roodheid, tijdelijke roodheid (flushing), puistjes en grootte van de poriën. Botox leek in alle opzichten verbetering te geven, maar alleen het effect van Botox behandeling op de flushing was significant.

Twee van de patiënten hadden een zeer opmerkelijk verhaal. Zij vertelden dat deze behandeling hun leven veranderd had. Bij hen wekte zonlicht zoveel roodheid op en de zonstraling deed zoveel pijn aan hun huid, dat ze niet naar buiten konden als de zon scheen. Enkele dagen na de Botox behandeling waren deze fenomenen compleet verdwenen.
Al eerder was bekend dat Botox helpt tegen blozen. Wij zijn nu aan het onderzoeken of Botox injecties in de wangen ook tegen opvliegers in de menopauze werkt. U kunt uzelf nog aanmelden voor dit onderzoek via onderzoek@velthuiskliniek.nl.

Het mechanisme van dit effect is waarschijnlijk net als bij de Botox-werking tegen overmatig zweten, dat de signalen, vanuit de zenuwen geblokkeerd worden. In dit geval betreft het de signalen naar de bloedvaten, die ervoor verantwoordelijk zijn dat de bloedvaten open gaan staan en er meer bloed dor de huid gaat stromen. Dat effect wordt door Botox geblokkeerd. Omdat de andere verschijnselen van rosacea niet heel opvallend verbeterden, kan Botox nog niet als therapie bij rosacea in het algemeen gezien worden.

2 reacties
  1. Graag zou ik in aanmerking willen komen voor de botox behandeling tegen de opvliegers/blozen. Ik ben een gezonde vrouw van 45 jaar en heb eigenlijk jaren last van deze klachten. Maar nu ik in de vroege overgang ben zijn deze klachten verergerd en word mijn sociale leven hierdoor behoorlijk beinvloed en lijd hier ook geestelijk onder. De klachten zijn rood worden van het gelaat en krijg dan ook rode vlekken in de hals.

  2. Jan permalink

    Man, 44 jaar, neus die flusht door oa koude, warmte, zon, warme dranken en spijzen, pikant voedsel enz. stelt zich kandidaat.
    Graag reactie, aandoening zorgt voor sociale isolatie.

Voeg een nieuwe reactie toe: