Botox injecties werken niet: neutraliserende antilichamen?

18
nov
2013
Geplaatst in: Botox

Het komt soms voor dat Botox helemaal niet helpt of slechts heel kort (minder dan 4-6 weken). Een reden die daarvoor opgegeven wordt, is dat in het lichaam antistoffen tegen Botox ontstaan. Ik ben, naar aanleiding van het bezoek van een cliënte aan Velthuis kliniek vorige week, weer eens op zoek gegaan naar hetgeen er bekend is over het ontstaan van antistoffen.

Het is overduidelijk aangetoond dat antistoffen tegen Botox (botuline toxine) kunnen ontstaan. De productie van gerichte antistoffen is een succesvol mechanisme van het menselijk lichaam om zich te beschermen tegen indringers (antigenen) zoals bacteriën en virussen, alsmede tegen vreemde niet-levende stoffen, die het lichaam zouden kunnen schaden. Maar het is ook duidelijk dat botuline toxine geen antigeen is dat heel makkelijk antistoffen opwekt, zoals b.v. het virus dat mazelen veroorzaakt, dat wel doet.

Wat is er nu bekend over antistoffen tegen botuline toxine bij de mens? Antistoffen ontstaan vooral:
1. Bij hoge dosering. Binnen de neurologie wordt voor spastische patiënten vaak hoge doses gebruikt, hoger dan bij cosmetische indicaties. Maar soms gebruiken wij binnen de cosmetische geneeskunde wel grote hoeveelheden, b.v. als we een heel gezicht en de hals doen; of bij overmatig transpireren
2. Na meerdere malen behandeld te zijn. Neutraliserende antistoffen zijn niet te verwachten bij de 1ste of 2de behandeling, maar pas daarna. Ook worden ze eigenlijk nooit gezien na 5 jaar behandelen. Met andere woorden: de antistoffen ontstaan tussen jaar 1-5, daarna niet meer.
3. Er wordt vanwege kleine variaties in het effect soms “bijgespoten” na 2-4 weken. Dergelijke boosterinjecties lijken meer kans op antistoffen te geven.
4. Hetzelfde geldt voor korte injectie-intervallen. Er wordt geadviseerd niet binnen 12 weken opnieuw te behandelen.

Maar over het algemeen is de kans op het ontstaan van antilichamen tegen botuline toxine heel klein. Zo klein dat er eigenlijk geen percentages genoemd worden in de medische literatuur. Overigens bestaat de mogelijkheid dat niet iedere vorm van botuiline toxine gelijke kans op antistofvorming kent. Er zijn in Nederland thans 3 vormen op de markt: Botox, Dysport en BoCouture.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: