Body dysmorphic dysorder (BDD)

29
feb
2012
Geplaatst in: Algemeen, Veiligheid

In onze praktijk komen regelmatig personen die bij de “verkeerde” dokter komen. Dan bedoel ik mensen met body dysmorphic dysorder (BDD).

Deze patiënten hebben een verkeerd beeld van een onderdeel van hun lichaam. Zij vragen bij voorbeeld om hun neus te verkleinen, die in hun ogen enorm groot is, maar waar in objectieve zin niets mis mee is. Dergelijke patiënten zijn eigenlijk altijd ontevreden met het resultaat: zij blijven ook na een operatie hun neus als abnormaal beschouwen.

Het is voor de plastisch chirurg enorm belangrijk om een BDD-patient tijdens het consult te herkennen. Deze mensen komen namelijk bij de verkeerde dokter: in plaats van een plastisch chirurg moeten zij een psychiater of psycholoog bezoeken. Dit zijn de hulpverleners die hen kunnen helpen. Een plastisch chirurg vergroot de abnormale fixatie op het lichaamsdeel en verergert het probleem.

Voor de herkenning worden verschillende vragenlijsten gebruikt. De meest eenvoudige bestaat uit 5 vragen. Als het puntentotaal bij elkaar geteld 17 of hoger is bestaat er een sterke verdenking op het BDD probleem. Hieronder deze lijst: 

  1 2 3 4 5
1. Maakt u zich zorgen om (iets aan) uw uiterlijk? 0 0 0 0 0
2. Houdt deze bezorgdheid u veel bezig?            0 0 0 0 0
3. Beïnvloedt deze bezorgdheid uw dagelijks leven (bijv uw werk)? 0 0 0 0 0
4. Heeft deze bezorgdheid de relatie met anderen beïnvloed? 0 0 0 0 0
5. Voelt u zich door uw uiterlijk gespannen?        0 0 0 0 0


(1) helemaal niet (2) een beetje (3) neutraal (4) veel/vaak (5) zeer veel/vaak

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: