Behandeling van schimmelnagels met laser

11
dec
2013
Geplaatst in: Innovatie

Sinds 1-2 jaar is er een nieuwe hype in de dermatologie: behandeling van schimmelnagels met laser. Daarvoor wordt met name de Neodymium:YAG (Nd:YAG) laser gebruikt. Er wordt gedacht dat het effect van deze laser voornamelijk bestaat uit opwarming tot een temperatuur waar de schimmels niet bij overleven.

In het oktober nummer van de JAAD doen Carney en anderen verslag van hun onderzoek naar het effect van 1064nm straling (de golflengte van de Nd:YAG laser) op 3 soorten schimmels in testschaaltjes. De schimmelkweken moeten 5-15 minuten aan een temperatuur van 50-55 graden Celsius blootstaan, om gedood te worden.

Daarna probeerde men bij 8 proefpersonen schimmelnagels te behandelen door de aangedane nagels gedurende 15 minuten op een temperatuur van 55 graden te houden. Dit werd slecht verdragen en vaak moest de behandeling onderbroken worden. Het resultaat was dat geen van de 8 proefpersonen een significant effect had van de lasertherapie. Dat is merkwaardig omdat een drietal andere onderzoeken bij 51-100% van de proefpersonen verbetering rapporteerden. Ook van collega dermatologen hoor ik goede berichten over het effect van de behandeling van schimmelnagels met laser. Overigens wordt daarbij altijd nog een lokaal antischimmelmiddel gebruikt. De conclusies van Carney en co-auteurs is dat het werkingsmechanisme van het antischimmel effect van laser nog niet opgehelderd is. Daar kan ik mij bij aansluiten.

2 reacties
 1. Dionne Linskens permalink

  Geachte heer,

  Zijn er inmiddels nadere onderzoeksgegevens bekend?

  Ik verneem dat graag van u,

  Met vriendelijke groeten

  • drvelthuis permalink

   Geachte mevrouw Linskens,
   Het onderzoek met Botox tegen rosacea is afgerond. Duidelijk geworden is dat Botox helpt tegen flushing (= plotseling rood worden van de huid, b.v. blozen of opvliegers) en branderigheid. We hebben weinig effect gezien tegen de puistjes van rosacea en ook niet bij grote poriën. Er waren geen bijwerkingen/complicaties. De werkingsduur is echter wel nog een kwestie. Die varieerde enorm (van 2-10 maanden).
   De conclusie is dat er nog wel wat gesleuteld moet worden aan dosering en techniek van de inspuiting van Botox bij rosacea.
   Hartelijke groet, Dr. Velthuis

Voeg een nieuwe reactie toe: