Artikel De Telegraaf d.d. 12 dec. 2017 – ‘Blind aan één oog door filler in neus’

12
dec
2017
Geplaatst in: Fillers

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1420339/blind-aan-een-oog-door-filler-in-neus

 

Blind aan één oog door filler in neus

Door RENÉ STEENHORST, De Telegraaf d.d. 12 december 2017

 DE TELEGRAAF

 

 ROTTERDAM – Een 26-jarige vrouw van Aziatische afkomst is permanent blind aan één oog na een ’filler’-behandeling in een Amsterdamse cosmetische kliniek.

Dat melden artsen van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en het VUmc in Amsterdam in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Voor zover bekend is dit het eerste geval van (eenzijdige) blindheid na een gezichtsbehandeling met een filler.

Platte neus

Bij de internationale zakenvrouw werd een vulmiddel ingespoten ter correctie van haar enigszins platte neus. Zij wilde een meer nadrukkelijke neusbrug hebben en kreeg daartoe een filler met ’hyaluronzuur’ geïnjecteerd. Kort na het inspuiten ontstond hevige pijn in het rechteroog, waarna zij van het ene op het andere moment niets meer kon zien.

Vanuit de kliniek waar de behandeling plaatsvond, is de vrouw met spoed naar het VU-medisch centrum gebracht. Daar bleek dat de vulstof zich via een bloedvat op de neus naar de oogkas had weten te verplaatsen, waarna op die plek de oogzenuw onherstelbaar beschadigd was.

Dermatoloog dr. Peter Velthuis van het Erasmus MC spreekt van een zeldzame complicatie, die zich echter wel vaker heeft voorgedaan in andere klinieken in de wereld. „In Nederland zijn wij dit echter nog nooit tegengekomen. Uit ervaring weten wij wel dat er in dit soort zaken vaak sprake is van onderrapportage.” Velthuis sluit dan ook meerdere meldingen niet uit.

Wereldwijd zijn er bijna honderd van dergelijke gevallen beschreven, meestal na lipofilling (dat is een verplaatsing van eigen vet) en hyaluronzuur-fillers. In de meeste gevallen gaat het om mensen van Aziatische afkomst, stelt Velthuis. „Waarschijnlijk omdat het gevaar het grootst is bij behandelingen om het middendeel van het gelaat, met name de neus, op te vullen. Velen van hen willen graag een zonnebril dragen, hetgeen niet al te makkelijk gaat met een platte neusbrug.”

Onomkeerbaar

De gezamenlijke publicatie van de groep dermatologen van de Erasmus MC-polikliniek voor complicaties met fillers is bedoeld als waarschuwing en ter lering aan vakgenoten. Daaruit blijkt dat er nog geen afdoende behandeling bestaat voor het opheffen van plotseling gezichtsverlies dan wel blindheid bij een cosmetische behandeling met fillers. Wel is bekend dat dergelijk verlies van zicht na negentig minuten onomkeerbaar is.

De complicatiekliniek buigt zich nu over de vraag of in principe gezonde mensen vooraf moeten worden geïnformeerd over dergelijke risico’s. VUmc en Erasmus MC zijn wetenschappelijk onderzoek gestart naar de reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde vulstoffen als fillers.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: