Acne bij ‘oudere vrouwen’

10
apr
2017
Geplaatst in: Huidaandoeningen

Het lijkt er op dat steeds meer oudere vrouwen (voor mannen zijn geen cijfers bekend) last hebben van acne. Daarbij moet ‘oud’ wel goed verstaan worden, we hebben het over de groep ouder dan 21 jaar. De piek ligt bij de meesten vóór hun 30ste. Meestal gaat het om acne die doorloopt na de puberteit, maar bij een aantal vrouwen begint de acne pas na hun 25ste.

Een Italiaanse studiegroep deed een groot onderzoek naar factoren die geassocieerd zijn met het bestaan van acne na het 25ste levensjaar. Daarbij werden 248 patiënten in 12 grote Italiaanse steden vergeleken met 270 patiënten die om andere redenen bij een dermatoloog kwamen (Anna Di Landro en medewerkers in Journal of the American Academy of Dermatology, december 2016).

Er waren verschillende factoren die duidelijk vaker voorkwamen bij de acne groep. Sommige lagen voor de hand, zoals acne bij ouders of broers/zussen. Ook was de kans op acne op latere leeftijd groter indien acne in de puberteit voorkwam. Het bestaan van overmatige haargroei en (nog) geen zwangerschap gehad hebben, gaf ook een hogere acne-kans. Dat kan duiden op een associatie met hormoon spiegels in het bloed. Bloedonderzoek werd echter niet gedaan in deze studie.

Interessant was ook de ‘beschermende werking’ van het dieet die gevonden werd. Het eten van groente, fruit en vis bleek de kans op acne te verminderen.

Tenslotte bleek dat (zeer) hoge psychologische stress in de maanden voorafgaand aan de test een risicofactor op acne is. Deze associatie was al vaker gevonden bij wetenschappelijk onderzoek en die horen wij als dermatologen in de spreekkamer ook regelmatig.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Voeg een nieuwe reactie toe: